Európska komisia predložila tri alternatívy vývoja spolupráce v bezpečnostných otázkach

Tri scenáre možného vývoja spolupráce krajín Európskej únie v obrannej a bezpečnostnej oblasti ponúkla v stredu Európska komisia na diskusiu členským štátom. S návrhmi, ktoré sa líšia rozsahom vzájomnej spolupráce, zoznámila novinárov šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová krátko pred piatkovou rozsiahlou medzinárodnou bezpečnostnou konferenciou v Prahe.

07.06.2017 15:50
debata (3)

„Dokument je príspevkom komisie k úvahám o budúcnosti únie v tejto oblasti a vychádza z dopytu po integrovanejšej a efektívnejšej obrane zo strany občanov,“ uviedla Mogheriniová. Opakovane zdôraznila, že posilnenie európskej obrannej spolupráce nemá v žiadnom prípade nahradiť činnosť Severoatlantickej aliancie alebo s ňou nejakým spôsobom súťažiť.

„Vieme, že EÚ nie je vojenské spojenectvo a nebude sa v ňom meniť. Je to otázka maximalizácie pridanej hodnoty, ktorú môže EÚ ponúknuť svojim členským krajinám k ich bezpečnostnej a obrannej spolupráci,“ povedala Mogheriniová. Zmienila sa pritom o takých oblastiach, ako je vojenský vývoj a výskum, rozvoj obranných spôsobilostí či kooperácia vo vojenských či civilných misiách a operáciách EÚ.

Tri scenáre

Prvý zo scenárov komisia nazvala „bezpečnostná a obranná spolupráca“. Počíta s dobrovoľnou spoluprácou krajín z prípadu na prípad s tým, že EÚ by ich úsilie dopĺňala. Posilnená by bola obranná spolupráca, účasť únie v náročnejších operáciách by ale zostala obmedzená.

Druhý zo scenárov má názov „zdieľaná bezpečnosť a obrana“ a predpokladá zdieľanie finančných a operačných prostriedkov krajín pre vyššiu solidaritu v obrane. Únia by tak mohla zohrávať významnejšiu úlohu v oblastiach, ako je kybernetická obrana, ochrana hraníc či boj proti terorizmu, posilnil by sa význam bezpečnostnej problematiky v oblastiach ako energetika, clo alebo výskum vesmíru. A zosilnela by aj spolupráca medzi EÚ a NATO.

Najnáročnejší scenár komisia označila ako „spoločná bezpečnosť a obrana“. Predpokladá postupné vymedzenie spoločnej obrannej politiky EÚ v rámci pravidiel posilnenej spolupráce. Podľa tohto scenára by sa obrana Európy stala otázkou vzájomne sa posilňujúcich zodpovedností EÚ i Severoatlantickej aliancie; únia by bola schopná realizovať náročné bezpečnostné a obranné operácie s vyšším stupňom integrácie armád členských krajín.

Stoltenberg víta novú iniciatívu

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg novinárom povedal, že silnejšia európska obrana NATO posilní. „Vyše 90 percent ľudí žijúcich v EÚ tiež žije v členskej krajine NATO,“ pripomenul. Zásadné podľa jeho názoru je, aby európske úsilie alianciu dopĺňalo a nie zdvojovalo.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #bezpečnosť