Odmietnutie kvót by mala EK riešiť ako každý iný priestupok, myslí si Malta

Európska komisia by mala oznámenie českej vlády, že Česko sa už nebude podieľať na prerozdeľovaní utečencov podľa kvót, považovať za akékoľvek iné porušenie predpisov EÚ. Novinárom to v utorok povedal vysoko postavený diplomat terajšieho maltského predsedníctva EÚ.

06.06.2017 11:59
debata (11)

Migračná problematika je jedným z bodov agendy piatkového rokovania ministrov vnútra v Luxemburgu, podľa Malty tam ale české rozhodnutie nebude predmetom debaty. „Taliansko a Grécko potrebujú solidaritu a nie je vylúčené, že v blízkej budúcnosti ju bude potrebovať aj niekto iný, a preto prosíme o splnenie toho, čo sa dohodlo,“ vysvetlil novinárom maltský diplomat.

Česká vláda v pondelok systém prerozdeľovania žiadateľov o azyl pôvodom zo Sýrie, Iraku a Eritrey, ktorí sa nachádzajú v Taliansku a Grécku, označila za dysfunkčný s tým, že na jeho základe už žiadnych migrantov prijímať nebude. ČR pritom doteraz prevzala len 12 ľudí zo svojej kvóty približne 2 600 osôb a už viac ako rok do programu žiadne miesta ani neponúkla.

Exekutíva EÚ napriek tomu krajiny ďalej nabáda, aby si podľa dohodnutých kvót prebrali aspoň tých pár tisíc migrantov, ktorí podmienkam odpovedajú. A komisia tiež stále hlasnejšie varuje tých, ktorí program ignorujú.

V máji komisár pre vnútro Dimitris Avramopulos prvýkrát jednoznačne upozornil, že komisia nebude váhať a pre neplnenie kvót môže čoskoro začať konanie o porušení legislatívy voči Maďarsku a Poľsku. Tie neprevzali zatiaľ z Talianska a Grécka vôbec nikoho.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Česko #Malta #EK