Prezidenti krajín západného Balkánu vyzvali EÚ, aby na ne nezabúdala

Prezidenti Slovinska, Chorvátska a Nemecka vyzvali Európsku úniu ako celok a súčasne všetky jej členské krajiny, aby sa znova začali viac venovať západnému Balkánu.

03.06.2017 21:47
debata (11)

Situácia v regióne sa zhoršuje a tvrdá rétorika ohrozuje stabilitu oblasti, čo by mohlo mať dopad na celú EÚ, informovala slovinská tlačová agentúra STA.

Slovinský prezident Borut Pahor, chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová a nemecký prezident Frank Walter Steinmeier zverejnili svoju výzvu po dnešnom stretnutí s prezidentmi Albánska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Kosova, Macedónska a Srbska na summite v slovinskom Brde pri Kranju.

Slovinský prezident Borut Pahor (vpravo), jeho... Foto: SITA/AP, Daniel Novakovic
Slovenia Germany Slovinský prezident Borut Pahor (vpravo), jeho nemecký kolega Frank-Walter Steinmeier (druhý z prava), chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová a člen prezidentskej kancelárie Bosny a Gercegoviny Dragan Čovič počas stretnutia v slovinskom meste Brdo.

Pahor upozornil, že EÚ rieši brexit, vzťahy s Ruskom a Tureckom a situáciu na Blízkom východe, v dôsledku čoho sa jej rozšírenie o ďalšie krajiny dostalo na vedľajšiu koľaj. Mier a stabilita západného Balkánu musia zostať čelnou prioritou EÚ, zdôraznil.

„Aby sa dosiahla stabilita, právny štát sa musí stať prevládajúcim princípom vo všetkých aspektoch a v celom susedstve. Rovnako treba posilniť otvorený dialóg a vyhnúť sa nacionalistickým a buričským prejavom,“ konštatuje sa v deklarácii so summitu v Brde pri Kranju.

Pahor prítomným prezidentom povedal, že ich krajiny musia ešte veľa urobiť a mali by začať so zdvorilou rétorikou, ktorá podporuje vzájomné zmierenie, priateľstvo a atmosféru koexistencie.

Chorvátska prezidentka upozornila, že je dôležité riešiť problémy predtým, ako sa vystupňujú. Západný Balkán by mal byť permanentne na programe EÚ a v procese rozšírenia musia nasledovať veľmi konkrétne kroky, citovala ju STA.

Nemecký prezident podporil Pahorov názor a poznamenal, že nik z tých, ktorí sa pamätajú na situáciu z konca 90. rokov nechcú, aby sa tieto časy zopakovali.

„Dnešná diskusia ukázala, že minulosť ešte nie je plne prekonaná… Nezabudli sme na konflikt. Nezabudli sme na násilie v tomto regióne.“ EÚ by sa mala venovať západnému Balkánu napriek jeho mnohým problémom, vrátane napätia vyplývajúceho z vojen v 90. rokoch, citovala ho agentúra AP.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Európska únia #Chorvátsko #Slovinsko #Balkán