Európsky parlament podporil prístup na trh únie pre Ukrajinu

Európsky parlament podporil uľahčenie prístupu na trh EÚ pre väčšie množstvo ukrajinských výrobkov s výnimkou niektorých poľnohospodárskych produktov. Informovala o tom tlačová atašé Európskeho parlamentu Soňa Mellak.

01.06.2017 16:22
debata (8)

Poslanci v legislatívnom uznesení okrem iného podmienili ďalšie otvorenie trhu EÚ pre ukrajinské produkty zintenzívnením boja proti korupcii v krajine, rozšírili možnosť požiadať Európsku komisiu o prešetrenie vplyvu nových opatrení na producentov z EÚ a iniciovanie opatrení na ich ochranu aj na zástupcov výrobných odvetví a odmietli rozšírenie preferenčného prístupu na trh EÚ nad rámec koncesií zakotvených v Dohode o prehĺbenej a komplexnej zóne voľného obchodu (DCFTA) pre niektoré produkty ako napríklad paradajky, pšenicu či suroviny pre hnojivá.

Podpora reformám na Ukrajine

„Udelením ďalších dočasných obchodný preferencií chce Európsky parlament podporiť prebiehajúce reformy na Ukrajine, posilniť malé a stredné podniky a poskytnúť potrebný podnet na zintenzívnenie vzájomnej obchodnej výmeny. Dúfam, že tieto opatrenia posilnia vzájomné vzťahy a poskytnú Ukrajine účinnú pomoc,” uviedol spravodajca Jaroslaw Walesa (EPP, PL).

Parlament po dnešnom hlasovaní čakajú rokovania o konečnom znení nových obchodných pravidiel s Radou ministrov EÚ. Prípadnú dohodu bude musieť pred vstupom do platnosti Parlament opätovne odobriť.

Prehĺbená a komplexná zóna voľného obchodu, ktorá je ako súčasť asociačnej dohody s Ukrajinou predbežne účinná od januára 2016, predstavuje základ postupného zbližovania a vzájomného otvárania trhov EÚ a Ukrajiny, pričom však únia v procese znižovania ciel postupuje rýchlejšie. EÚ ponúka Kyjevu ďalšie uľahčenie prístupu na svoj trh v dôsledku hospodárskych ťažkostí krajiny a v nadväznosti na jej reformné úsilie.

Kým EÚ je najväčším obchodným partnerom Ukrajiny, tá sa na celkovom obchode Únie podieľa iba 0,8 percentami. Hodnota dovozu z Ukrajiny predstavovala v roku 2015 sumu 12,7 mld. eur, export z EÚ na Ukrajinu dosiahol v tom istom roku hodnotu 13,9 mld. eur.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #ukrajinské výrobky #trh EÚ