Juncker je proti nemeckému návrhu podmienených dotácií z fondov EÚ

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker nesúhlasí s návrhom nemeckej vlády, aby dotácie z úniových fondov boli odteraz viazané na dodržiavanie zásad právneho štátu v jednotlivých členských krajinách.

01.06.2017 12:38
Juncker Foto:
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker má odmietavý postoj návrhom nemeckej vlády o podmienených dotáciách z úniových fondov.
debata (2)
Svoj negatívny postoj dnes Juncker vyjadril v Berlíne pri diskusii o budúcnosti Európskej únie po odchode Británia, na ktorej sa okrem iného zúčastnili nemecký minister financií Wolfgang Schäuble a šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel. Nemecká vláda vypracovala dokument, v ktorom ako súčasť reformy takzvaných kohéznych fondov EÚ navrhuje aj zmraziť prístup k týmto úniovým peniazom tým krajinám, ktoré nedodržia štandardy vlády práva podľa merítok EÚ. O dokumente v utorok informovala agentúra Reuters, ktorá má vládny dokument k dispozícii.

„Myslím, že by sa to nemalo robiť,“ odpovedal dnes Juncker na otázku, či nemecký návrh podporuje. Dodal, že Európska komisia má k dispozícii iné možnosti, ako dať najavo, že solidarita nie je jednosmerná ulica.

Juncker tiež povedal, že najnaliehavejšou úlohou, ktorému dnes EÚ čelí, je dokončenie bankovej únie a únia kapitálových trhov. Až potom by malo nasledovať prehĺbenie spolupráce v rámci eurozóny.

Návrh citlivo vnímajú prijímatelia fondov súdržnosti

Agentúra Reuters upozornila, že podmienený prístup k európskym fondom by bol citlivo vnímaný hlavne v krajinách, ktoré sú čistými príjemcami z takzvaných kohéznych fondov (fondov súdržnosti), z ktorých únia podporuje rozvoj chudobnejších regiónov v členských štátoch.

Maďarsko a Poľsko, ktoré takto dostávajú od EÚ veľké sumy peňazí, Brusel opakovane kritizoval za slabé štandardy právneho štátu, podotkla v utorok agentúra Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Jean-Claude Juncker #kohézne fondy