EÚ a Čína sa spoločne prihlásia k parížskej klimatickej dohode, chcú tým apelovať na Trumpa

Čína a Európska únia pripravujú spoločné vyhlásenie, v ktorom sa prihlásia k cieľom parížskej klimatickej dohody. Informuje o tom spravodajský portál bbc.com.

01.06.2017 08:31
debata (7)

Návrh dokumentu, ktorý má portál k dispozícii, označuje realizáciu dohody za „najvyšší politický záväzok“. Spoločné vyhlásenie majú obe strany zverejniť v piatok po summite v Bruseli. Krok možno považovať za odkaz americkému prezidentov Donaldovi Trumpovi, ktorý má podľa medializovaných informácií čoskoro oznámiť, že Spojené štáty americké od dohody odstupujú.

Na spoločnom vyhlásení o klimatických zmenách pracovali Čína a EÚ vyše roka, informuje BBC. Dokument označuje globálne otepľovanie za „otázku národnej bezpečnosti“. Zdôrazňuje tiež, že zmena ekonomického modelu smerom k čistým energiám má potenciál vytvárať pracovné miesta a podporiť hospodársky rast.

„Parížska dohoda je dôkaz, že vďaka spoločnej politickej vôli a vzájomnej dôvere môže multilateralizmus uspieť pri vytváraní férových a efektívnych riešení najvážnejších globálnych problémov našich čias. EÚ a Čína zdôrazňujú, že efektívna implementácia Parížskej dohody vo všetkých jej aspektoch je najvyšším politickým záväzkom,“ uvádza sa v dokumente.

Parížska dohoda o zmene klímy nadobudla účinnosť vlani v novembri. Dokument zaväzuje krajiny, aby pracovali na obmedzení globálneho otepľovania o najmenej dva stupne Celzia a aby si stanovovali päťročné ciele na zníženie emisií skleníkových plynov. Krajiny, ktoré ratifikovali Parížsku dohodu, zahŕňajú aj Spojené štáty a produkujú 70 percent celosvetových emisií a tri štvrtiny svetového hrubého domáceho produktu (HDP).

Dohodu opakovane kritizoval americký prezident Donald Trump, ktorý sľuboval, že v prípade zvolenia do úradu od nej USA odstúpia. Trump, ktorý v minulosti nazval globálne otepľovanie podvodom, odmietol dohodu o zmene klímy podporiť aj na minulotýždňovom summite štátov G7 v sicílskej Taormine. Svoju neochotu zdôvodnil tým, že na rozhodovanie potrebuje viac času. Podľa viacerých médií, ktoré sa odvolávajú na zdroje z prostredia Bieleho domu, má Trump rozhodnutie o vystúpení z dohody oznámiť už vo štvrtok.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Čína #Parížska dohoda