Europoslanci vyzvali k sankciám voči Maďarsku, môže prísť o hlasovacie práva

Poslanci Európskeho parlamentu na stredajšom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu schválili uznesenie, ktoré kritizuje súčasný stav právneho štátu v Maďarsku, a vyzvali k začatiu sankčného konania.

17.05.2017 14:42
orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán obviňuje Sorosa, že sa pokúša ovplyvniť maďarskú politiku.
debata (39)

Budapešť sa stala v poslednej dobe terčom kritiky okrem iného pre sporné zákony o vysokých školách a zadržiavanie migrantov.

Európsky parlament sa domnieva, že vzhľadom na aktuálnu situáciu v Maďarsku hrozí „jednoznačné nebezpečenstvo vážneho porušenia hodnôt“ zakotvených v európskych zmluvách, a musí sa podľa neho začať sankčné konanie. Maďarsko by na jeho konci v najkrajnejšom prípade mohlo teoreticky prísť o hlasovacie právo pri schôdzkach členských krajín.

Parlament v uznesení vyzval Európsku komisiu, aby dôkladne preverila situáciu v Maďarsku a aby podporila maďarskú vládu v hľadaní nápravy kritizovaných opatrení. Ak by Budapešť neprijala „primerané opatrenia“ v lehote stanovenej komisiou, chce sa parlament situáciou v Maďarsku znovu zaoberať.

Uznesenie predložili frakcie sociálnych demokratov, liberálov, krajnej ľavice a zelených, podporila ho ale aj mnoho poslancov ľudovej frakcie, ktorej súčasťou je aj strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána. Za rezolúciu hlasovalo 393 poslancov, proti sa vyslovilo 221 a 64 sa ich zdržalo.

V aprílovej debate, ktorá predchádzala stredajšiemu schválenému uzneseniu, poslanci kritizovali predovšetkým zákon o vysokých školách, ktorý by negatívne postihol Stredoeurópsku univerzitu (CEU) so sídlom v Budapešti, ale aj snahu o sprísnenie pravidiel pre mimovládne organizácie či automatické zadržiavanie migrantov na území Maďarska.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #sankcie #Európsky parlament