Rokovania o brexite povedie premiérka Mayová

Na rozhovoroch o vystúpení Británie z Európskej únie bude Britániu zastupovať premiérka Theresa Mayová. Povedal to jej hovorca, ktorý tak reagoval na kritiku, že vláda podcenila zložitosť rozhovorov.

02.05.2017 15:51
Theresa Mayová Foto:
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata

Kritika sa objavila po úniku informácií do nemeckej tlače, podľa ktorých sa Mayová nezhodla pri stredajšom stretnutí s predsedom európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Ministerka vnútra Amber Ruddová tieto informácie označila za klebety.

„Hovoríme jasne, že brexit dovedieme k úspechu a dosiahneme dohodu, ktorá bude chrániť záujmy Británie aj Európskej únie. Pristupujeme k rokovaniam konštruktívne a s veľkou mierou dobrej vôle,“ povedal dnes hovorca Mayovej pred novinármi.

Juncker podľa zdroja agentúry Reuters po stredajšom stretnutí s Mayovou povedal, že odchádza desaťkrát skeptickejší k možnosti, že sa dosiahne dohoda, než bol predtým.

V tlači sa objavili informácie, že Londýn rozhovory podcenil a že hrozí, že sa dohodu nepodarí dohodnúť.

Ruddová k tomu povedala v rozhovore s BBC, že sú to klebety, a zdôraznila, že únik informácií nie je tá správna cesta k rokovaniam. Oznámila, že Británia je odhodlaná rokovať v dobrej vôli. Vláda podľa nej stanovila jasný plán a priority rozhovorov a Mayová je najlepšou osobou, ktorá môže dohodu vyrokovať v národnom záujme Británie. „Ako raz začnete týmto spôsobom s klebetami, bude to pokračovať a kto vie, kam to povedie. Nikto nevie, koľko pravdy na nich je. Existujú spôsoby, ako informovať o tom, čo sa deje, a tento k nim nepatrí,“ povedala Ruddová.

Denník Financial Times napísal, že úniky informácií, ako bol ten zo schôdzky Mayovej s Junckerom, môžu budúce rokovania o brexitu poškodiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová