Summit EÚ bude rokovať aj o možnosti prijatia zjednoteného Írska

Prezidenti a premiéri dvadsiatich siedmich členských krajín Európskej únie budú na sobotňajšom mimoriadnom summite venovanom téme brexitu rokovať aj o možnosti automatického prijatie Severného Írska do únie, ak by po sa po vystúpení Británie spojilo s Írskou republikou. S odvolaním sa na diplomatické zdroje o tom informovali denník Financial Times a agentúra AFP.

28.04.2017 12:09
vlajka, eú Foto:
debata (7)

Sobotňajší mimoriadny summit EÚ by mal predovšetkým potvrdiť pozíciu európskej dvadsaťsedmičky pri rokovaniach o odchode Británie zo spoločenstva. Závery summitu by mali vyjadriť obavy z fragmentácie Spojeného kráľovstva, zároveň by však mohli obsahovať zmienku o možnosti, že členom EÚ bude „zjednotené Írsko“.

Severné Írsko, ktoré je takisto ako Anglicko, Wales a Škótsko súčasťou Spojeného kráľovstva, by sa po brexite v prípade spojenia s Írskou republikou mohlo stať súčasťou EÚ tak ako v roku 1990 územie niekdajšej Nemeckej demokratickej republiky, ktoré sa stalo automaticky súčasťou EÚ po pripojení NDR k vtedajšiemu západnému Nemecku.

Referendum umožňuje Veľkopiatková dohoda

Referendum, v ktorom by sa obyvatelia Severného Írska mohli vysloviť za zjednotenie s Írskou republikou, je možné vypísať na základe Veľkopiatkovej mierovej dohody z roku 1998, ktorá ukončila tri desiatky rokov sektárskeho násilia, ktoré si vyžiadalo vyše 3 000 obetí.

Ľudové hlasovanie možno vypísať v prípade, že existuje domnienka, že by sa za zjednotenie s Írskom vyslovila väčšina obyvateľov Severného Írska. V referende o zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ sa väčšina obyvateľov Írska – rovnako ako Škóti na rozdiel od Velšanov či Angličanov – vyslovila proti brexitu. Severoírska separatistická strana Sinn Féin to označila za dôvod pre vypísanie hlasovania o zjednotení Írska.

Rokovania o možnosti zjednotenia Írska podľa denníka Financial Times posilní obavy, že by sa pre brexit mohlo Spojené kráľovstvo rozpadnúť. Nové referendum o nezávislosti už iniciovala aj škótska prvý ministerka Nicola Sturgeonová. Zložité budú nadchádzajúce rokovania európskej dvadsaťsedmičky a Británie tiež kvôli otázke budúceho postavenia Gibraltáru, na ktorý si robí nárok Španielsko.

Brexit postihne najviac Írsko

Zmienku o možnom „zjednotenom Írsku“ chce do záverečnej dohody o brexite presadiť predovšetkým súčasný írsky premiér Enda Kenny. Írsko je z dvadsiatich siedmich úniových krajín najviac vystavené negatívnym následkom odchodu Británie z EÚ. Dublin sa snaží zabrániť hlavne tomu, aby medzi Írskom a Severným Írskom vznikla prísne strážená hranica. Zásadná je preň aj ochrana dôležitých obchodných stykov s Britániou.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Severné Írsko #summit EÚ #Brexit