Európska komisia prijala návrh Európskeho piliera sociálnych práv

Európska komisia prijala návrh Európskeho piliera sociálnych práv. Zavŕšila tým viac ako rok trvajúci proces jeho príprav a diskusie s členskými štátmi, sociálnymi partnermi i verejnosťou

26.04.2017 21:50
debata (10)

Cieľom procesu bolo nájsť opatrenia, ktorými by sa európsky trh práce prispôsobil hospodárskemu a sociálnemu vývoju v 21. storočí, ktorý poznačila globalizácia, technologický pokrok sprevádzaný automatizáciou a digitálnou revolúciou, či meniace sa pracovné modely a demografický vývoj. Agentúru SITA o tom informovala Zuzana Harvanová zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Šefčovič: Európska komisia reaguje týmto spôsobom na očakávania občanov EÚ

Pilier pozostáva z 20 kľúčových zásad a práv na podporu spravodlivých a dobre fungujúcich trhov práce a systémov sociálneho zabezpečenia. Rozdelené sú do troch kategórií: rovnaké príležitosti a prístup na trh práce, spravodlivé pracovné podmienky a sociálna ochrana a inklúzia. Primárne je pilier určený pre štáty eurozóny, keďže je súčasťou snahy o posilnenie hospodárskej a menovej únie, ale pripojiť sa môžu aj ostatne členské štáty.

Podpredseda Európskej komisie a slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič v tejto súvislosti povedal, že Európska komisia reaguje týmto spôsobom na očakávania občanov EÚ, že sa bude viac venovať tým veciam, ktoré ich najviac trápia. Medzi tieto oblasti patrí napríklad ochrana pracovných miest, minimálna mzda či sociálne štandardy v Európe. „Balíček zároveň reaguje na novú konkurenciu na pracovnom trhu, ktorú priniesla globalizácia a na to, akým spôsobom sa aj pracovný trh mení, kde častokrát európski občania musia mať viacero zmlúv s viacerými podnikateľmi, aby zvládali situáciu s rodinným rozpočtom. Z tohto dôvodu chceme prísť s komplexným prístupom, kde sa pozrieme na to, akým spôsobom treba upraviť aj napríklad pracovné zmluvy. Dnes prijali návrhy, akým spôsobom lepšie vyrovnať rodinný a pracovný život,“ uviedol Šefčovič.

Európska komisia poukazuje aj na to, kde treba sociálnu politiku na Slovensku zlepšiť

Návrh podľa neho napríklad umožní otcom, aby mohli ostať dlhšie s novonarodenými deťmi, respektíve lepšie sa podieľali na organizácii domácnosti a starostlivosti o deti až do veku 12 rokov. „Súčasťou tohto piliera je aj určité európske a zároveň aj slovenské vysvedčenie o tom, ako sa nám darí napĺňať hlavné atribúty sociálnej politiky a som veľmi rád, že aj z tejto štatistiky vyplýva, že Slovensko naozaj za posledné roky urobilo veľký pokrok. Už tradične patríme k najlepším v disciplíne školskej dochádzky, kde len menej ako sedem percent detí na Slovensku ukončilo školu predčasne, čo patrí k najlepším výsledkom v rámci EÚ. Pre mňa bolo veľmi príjemným konštatovaním, že Slovensko je naďalej krajinou s najmenšími rozdielmi v príjmoch domácností medzi 20 percentami ľudí s najvyšším a 20 percentami ľudí s najnižším príjmom. To znamená, že sociálne nožnice na Slovensku sú najmenej otvorené spomedzi všetkých členských krajín EÚ. Pokiaľ ide o nezamestnanosť, tak aj v tejto oblasti nastal pokrok a myslím, že azda po prvýkrát je nezamestnanosť na Slovensku nižšia ako priemerná nezamestnanosť v krajinách eurozóny,“ dodal Šefčovič s tým, že Európska komisia poukazuje aj na to, kde treba sociálnu politiku na Slovensku zlepšiť.

Ide hlavne o to, ako zapojiť viac žien do pracovného procesu či ako znížiť nezamestnanosť mladých, ako skvalitniť ponuku jaslí, keďže na Slovensku len minimálne percento detí do troch rokov využíva takúto službu, čo komplikuje návrat mladých mamičiek na pracovný trh.

Prijatie Európskeho piliera sociálnych práv sprevádza aj prijatie a spustenie viacerých konkrétnych legislatívnych i nelegislatívnych iniciatív. Týka sa napríklad prijatia legislatívneho návrhu, ktorý sa týka rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom rodičov a opatrovateľov. V legislatívnom návrhu stanovujú nové alebo vyššie minimálne štandardy, ktoré sa týkajú rodičovskej, otcovskej a opatrovateľskej dovolenky. Ich súčasťou je napríklad právo pre otcov vziať si minimálne 10 pracovných dní voľna v čase narodenia dieťaťa, rovnako tak návrh, aby sa právo na štyri mesiace rodičovskej dovolenky mohlo využiť až do 12. roku dieťaťa.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Maroš Šefčovič