Malta navrhla, aby sa krajiny EÚ mohli vyplatiť z časti kvót pre migrantov

Štáty EÚ, ktoré nebudú chcieť pomôcť v migračnej kríze prevzatím celej svojej kvóty žiadateľov o azyl, by v budúcnosti mohli prispieť finančne alebo vyslaním expertov k ochrane vonkajšej hranice bloku.

25.04.2017 14:40
debata (27)

Ako kompromis v príprave reformy dublinského systému EÚ, ktorý v únii upravuje riešenie azylových žiadostí, to teraz navrhuje súčasné maltské predsedníctvo EÚ.

Ak by štát prevzal migrantov viac ako je kvóta, získal by naopak za každého z n ich dodatočné peniaze. Maltský návrh spomína 60 000 eur v priebehu piatich rokov za každého žiadateľa o azyl.

Návrh tiež predpokladá, že štáty by sa mohli rovnakou čiastkou vyplatiť či namiesto toho „flexibilne“ prispieť k spoločnej ochrane hranice inak ako preberaním utečencov vo chvíli, keď naplnia polovicu svojej kvóty. Maltská predstava tiež počíta s celkovým celoeurópskym stropom pre počet prerozdeľovania, v návrhu je teraz uvedené číslo 200 000 ľudí ročne.

Plán sa však netýka súčasných programov prerozdeľovania utečencov z Talianska a Grécka, je súčasťou terajšej debaty o budúcnosti celého azylového systému v únii. O dokumente by mali jednať ministri vnútra v Bruseli 18. mája, ak sa nezhodnú – a diplomati nečakajú, že sa tak stane – dostane sa vec na stôl prezidentom a premiérom EÚ na ich summite v júni.

Malta sa snaží preklenúť rozdielne názory členských štátov

Návrhom, o ktorom budú veľvyslanci krajín únie prvýkrát rokovať v stredu na pracovných raňajkách, sa Malťania snažia preklenúť zásadne rozdielne postoje členských krajín k návrhu Európskej komisie na reformu dublinského systému.

Ten u štátov predovšetkým z východu bloku, vrátane Česka, vzbudil odpor. Pre situáciu, kedy by niektorá krajina bola postihnutá výrazným zvýšením počtu žiadateľov o azyl totiž počíta s trvalým mechanizmom ich prerozdeľovanie tak, aby sa postihnutému štátu uľavilo.

600-stránkový maltský návrh predpokladá, že Európska komisia by situáciu v členskej krajine vyhodnotila vo chvíli, kedy by sa podiel žiadateľov o azyl zväčšil o polovicu proti obvyklému stavu alebo keď o to štát sám požiada.

Ak by exekutíva EÚ došla k záveru, že sa počet žiadateľov skutočne zvýšil na 150 percent bežnej hodnoty, navrhne členským krajinám svoju predstavu riešenia, teda predovšetkým počty migrantov k prerozdeleniu podľa vopred daného kľúča. Štáty sa budú môcť do dvoch týždňov dobrovoľne zhodnúť na inej podobe prerozdelenia. Ak sa im to nepodarí, bude na schválenie pôvodného návrhu komisie stačiť ich kvalifikovaná väčšina.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Malta #kvóty #migračná kríza