Tusk a Mayová hovorili o brexite

Viac ako týždeň po spustení brexitu šéf Európskej rady Donald Tusk vycestoval do Londýna na rokovanie s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Ich dvojhodinové stretnutie bolo prvé od naštartovania dvojročného procesu vyjednávaní podmienok odchodu Británie z EÚ. Rokovanie však nebolo súčasťou vyjednávaní.

06.04.2017 18:58
brexit, tusk, mayová Foto: ,
Šéf Európskej rady Donald Tusk na rokovaní s britskou premiérkou Theresou Mayovou.
debata (1)

Podľa nemenovaného zdroja z EÚ ich stretnutie bolo priateľské, dohodli sa na pravidelnom kontakte i snahe znižovať napätie, najmä keď príde na vyjednávania o „nevyhnutne zložitých“ otázkach, ako je Gibraltár.

Tusk aj Mayová majú rozdielnu predstavu o tom, ako by vyjednávanie brexitu malo vyzerať. Mayová v liste, ktorým oznámila spustenie dvojročného procesu, naznačila, že Londýn chce súbežne rokovať o rozvodovej zmluve aj budúcich vzťahoch. Tusk však následne pri predstavení návrhu pravidiel vyjednávaní naznačil, že paralelné rokovania o oboch častiach, ako si to predstavuje Londýn, nebudú. O Tuskovom návrhu budú rokovať šéfovia 27 štátov na summite 29. apríla.

Londýn by chcel dosiahnuť dohodu o budúcich vzťahoch spolu s rozvodovou zmluvou ešte dovtedy, kým vyprší dvojročná lehota a Británia prestane byť členom EÚ. Tuskov návrh však hovorí o tom, že dohoda o budúcich vzťahoch môže byť uzavretá až potom, keď bude Británia „treťou stranou“, teda nebude členom.

„Budeme hovoriť o začiatku vyjednávaní a o tom, ako budeme tieto vyjednávania posúvať vpred,“ povedala Mayová ešte pred stretnutím s Tuskom. „Povedali sme veľmi jasne, že chceme udržať hlboké a osobitné partnerstvo s EÚ, a myslím si, že je to recipročné,“ dodala s tým, že chce hovoriť o tom, ako v rámci daného času dosiahnuť dohodu, ktorá bude fungovať tak pre ľudí v Británii, ako aj v EÚ.

Veľké vášne v Británii vyvolala aj zmienka o Gibraltári v Tuskovom návrhu. Na budúci vzťah Gibraltáru s EÚ by podľa neho malo mať Španielsko právo veta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Gibraltár #Brexit #Theresa Mayová