Európsky parlament odsúhlasil zrušenie víz pre Ukrajincov

Občania Ukrajiny budú môcť bez víz cestovať do schengenského priestoru voľného pohybu bez hraničných kontrol, ktorého súčasťou je väčšina štátov Európskej únie vrátane Slovenska. Na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu sa na tom zhodol Európsky parlament.

06.04.2017 14:03
debata (107)

Uvoľnenie cestovného režimu bude platiť podľa všetkého od leta. Ukrajinci k vstupu do schengenského priestoru budú potrebovať biometrický pas a ich pobyt v priebehu 180 dní nesmie presiahnuť 90 dní.

„Nejde len o to, že ukrajinský občan môže navštíviť EÚ na celých 90 dní bez víz, ale vízová liberalizácia má predovšetkým zásadný symbolický význam: Ukrajina patrí do Európy. Nebola zabudnutá,“ uviedol po hlasovaní český europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina.

Pre zrušenie víz zdvihlo ruku 521 poslancov, proti ich bolo 75 a 36 sa hlasovania zdržalo.

Ukrajinci nebudú potrebovať víza, ak prídu z podnikateľských, turistických či rodinných dôvodov. Bezvízový styk, ktorý sa s výnimkou Británie a Írska vzťahuje na celú EÚ, ale nebude pre občanov Ukrajiny znamenať právo v únii pracovať.

Súčasťou schengenského priestoru sú s výnimkou Rumunska, Bulharska, Chorvátska, Cypru, Británie a Írska všetky členské štáty EÚ. Británia a Írsko záujem o začlenenie do Schengenu nemajú, ostatné únijné krajiny sa o vstup usilujú. Z neúnijných štátov do systému voľného pohybu bez hraničných kontrol zapojili Island, Nórsko, Švajčiarsko, Lichtenštajnsko.

Ukrajina podľa predvlaňajšieho únijného hodnotenia plní všetky podmienky na liberalizáciu vízového režimu, vlani v novembri potom so zrušením víz súhlasili diplomati členských krajín. Cestu k voľnému cestovanie Ukrajincov však plne otvorilo až rozhodnutie Európskeho parlamentu, ktorý vlani v decembri schválil mechanizmus pre rýchlejšie a jednoduchšie znovuzavedenie vízovej povinnosti.

Takzvaný suspenzívny mechanizmus je označovaný za záchrannú brzdu pre prípad výrazného nárastu žiadostí o azyl z daných krajín či iného problémového vývoja. O spustení mechanizmu môžu požiadať únijné krajiny, prípadne Európska komisia.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #schengen #vízová povinnosť #Ukrajina #bezvízový režim