Europarlament považuje práva občanov za svoje priority brexitu

Počas výstupových rokovaní Európskej únie s Veľkou Britániou a v následnej dohode o odluke je kľúčové zaručiť rovnaké práva všetkých občanov EÚ a tiež Britov. V prijatom uznesení sa na tom zhodol Európsky parlament, ktorý v závere rokovaní o takzvanom brexite bude všetky dohody potvrdzovať.

05.04.2017 14:03
brexit, protest Foto: ,
Účastníčka "Pochodu za Európu" v Londýne.
debata (5)

Uznesenie, za ktorým stáli socialisti, liberáli, ľudovci aj zelení, podporila drvivá väčšina poslancov, ruku zaň zdvihlo 516 zákonodarcov. Proti ich bolo 133, zdržalo sa 50 poslancov.

Europoslanci rovnako ako poprední predstavitelia EÚ trvajú na tom, že budúcnosť členstva Británie na únijnom trhu je neoddeliteľne zviazaná so štyrmi únijnými slobodami, teda voľným pohybom osôb, tovaru, služieb a kapitálu. Londýn sa však stavia proti voľnému pohybu osôb, lebo chce prevziať plnú kontrolu nad svojimi hranicami. Europarlament takisto pripomenul, že Británia bude musieť do únijného rozpočtu odviesť všetky peniaze, ktoré v minulosti prisľúbila.

Pokiaľ ide o časový sled rokovaní, Európsky parlament je v prípade významného pokroku v otázke budúcej dohody o vystúpení ochotný začať vyjednávať aj o prípadných prechodných opatreniach, budúce vzájomné vzťahy však môžu byť dohodnuté až po odchode Británie z únie.

Európsky parlament v spoločnom vyhlásení vzal na vedomie oficiálny krok britskej vlády, ktorá predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi oznámila zámer opustiť Európsku úniu, a vyzval na čo najrýchlejšie začatie výstupových rozhovorov.

Europoslanci tiež chcú, aby dohoda o vystúpení a všetky prípadné ustanovenia nadobudli účinnosť v dostatočnom predstihu pred voľbami do Európskeho parlamentu. Tie sú naplánované na máj 2019. Európski zákonodarcovia v tejto súvislosti pripomenuli, že dohoda o vystúpení rovnako ako dohoda o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Britániou môžu byť dohodnuté iba so súhlasom Európskeho parlamentu, ktorý sa ale priamo na rokovaniach zúčastňovať nebude. Z tohto dôvodu preto teraz poslanci stanovili svoje kľúčové záujmy.

Uznesenie predpokladá, že výstupové rokovania budú transparentné, zároveň ale upozorňuje, že Británia by konala proti právu Únie, keby ešte pred svojím vystúpením začala diskusie o obchodných dohodách s tretími krajinami. Spojené kráľovstvo totiž bude mať únijné práva a povinnosti do chvíle, kým dohoda o vystúpení nadobudne platnosť. Za kľúčovú europoslanci považujú otázku práv občanov ostatných 27 únijných krajín žijúcich v Británii a tiež Britov žijúcich v únii, pre ktorých žiadajú spravodlivé zaobchádzanie a uplatňovanie zásad rovnosti a nediskriminácie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Európsky parlament #Brexit #voľný pohyb osôb