Fico v Berlíne: Únia je náš životný priestor

Jeden štát už neexistuje, ale všetky tri sú v Európskej únii. Ubehlo 25 rokov od podpísania Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Nemeckom a Česko-Slovenskom. Samozrejme, dnes je to už Česko a Slovensko. Premiéri týchto dvoch krajín, teda Bohuslav Sobotka a Robert Fico, navštívili v pondelok Berlín. Prijala ich kancelárka Angela Merkelová.

03.04.2017 17:14
Fico, Merkelová, Sobotka Foto: ,
Slovenský premiér Robert Fico (vľavo), nemecká kancelárka Angela Merkelová a český premiér Bohuslav Sobotka pred začiatkom spoločnej tlačovej konferencie.
debata (39)

Z dvoch štátov, ktoré zmluvu 27. februára 1992 podpísali, sú teda tri. Ich spolupráca sa však odvtedy ešte prehĺbila, veď sú spolu v EÚ.

"Nevenovali sme sa minulosti, ale skôr budúcnosti. Pred 25 rokmi sme položili dobrý základ pre našu spoluprácu. Chcem poďakovať aj premiérovi Ficovi. Slovensko minulý polrok veľmi dobre previedlo úniu cez nie veľmi jednoduchú fázu. Agendou v Bratislave sme EÚ nasmerovali aj do budúcnosti,“ uviedla Merkelová na tlačovej konferencii s Ficom a so Sobotkom.

"Vo vzťahoch medzi Slovenskom a Nemeckom neexistujú žiadne otvorené politické otázky. Naopak, prudko stúpa náš vzájomný obchod. Aj preto sme sa sústredili na budúcnosť,“ uviedol v Berlíne aj Fico.

Slovenský premiér chce intenzívnejšie kontakty s Nemeckom aj na úrovni jednotlivých ministerstiev v oboch krajinách. Malo by sa to prejaviť v prvom rade najmä pri rezortoch zahraničia a vnútra.

"Máme záujem spoločne postupovať v rámci európskej budúcnosti. A potom je to aj záujem zaistiť ochranu a bezpečnosť EÚ a hodnoty, na ktorých ľuďom dnes veľmi záleží,“ povedal predseda vlády.

"Slovensko-nemecké vzťahy sú takmer bezproblémové, okrem otázok, ako sú migrácia a energetika. Dominuje im európska politika. A tak trochu aj snaha Nemecka odhadnúť a pochopiť, čo sa deje vo visegrádskej štvorke. Čo so strednou Európou do budúcnosti,“ uviedol pre Pravdu Milan Nič, ktorý práve začal pracovať ako analytik Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy v Berlíne.

Merkelová s českým a so slovenským premiérom rokovala aj o otázkach ako budúcnosť únie či brexit. Základom vo vzťahoch bude určite do budúcnosti ekonomická spolupráca. Je to síce najmä zásluhou Poľska, ale visegrádska štvorka je, čo sa týka obchodnej výmeny, väčším partnerom Nemecka ako Čína.

Práve V4, ktorá je dlhodobo fungujúcim formátom spolupráce medzi Českom, Maďarskom, Poľskom a Slovenskom, však spôsobovala v uplynulých rokoch Nemecku vrásky. Týka sa to najmä postoja k migračnej kríze, keď krajiny visegrádskej štvorky odmietli utečenecké kvóty. Zo strednej Európy znela veľmi tvrdá kritika na adresu Merkelovej otvorenej migračnej politiky.

Pondelkové stretnutie sa minimálne na verejnosti nieslo v umiernenom duchu, aj čo sa týka otázky migrácie. Merkelová hovorila o kompromise. Fico zopakoval, že Slovensko prišlo s konceptom efektívnej solidarity. Teda že každý by mal prispieť k riešeniu migračnej krízy tak, ako je to možné.

"Som presvedčený, že existujú mnohé možnosti, ako vyjadriť solidaritu. Napríklad tak, že budeme spolupracovať s krajinami, odkiaľ migranti pochádzajú. S Nemeckom pripravujeme pomoc v jednom z utečeneckých táborov v Jordánsku,“ pridal sa k Ficovi aj premiér Sobotka.

"Vo V4 sa dôsledne držíme filozofie, že sa sústredíme na témy, ktoré nás spájajú, nie na tie, ktoré nás rozdeľujú. Môže to byť inšpirácia aj pre EÚ,“ povedal v Berlíne Fico.

"Pre Slovensko však nie je V4 alternatívou Európskej únie. Visegrádska štvorka nie je ten životný priestor, ktorý si presadzujeme do budúcnosti. Náš životný priestor vidíme v EÚ. Našich susedov považujeme za priateľov, aj keď možno majú iné názory. Chce spoločne s nimi prispieť k rozmanitosti EÚ,“ zdôraznil Fico.

"Pre Berlín je dôležité udržať úspešnú rozšírenú EÚ. Keď sa Nemecko díva na región strednej Európy, vidí dlhodobo problematické Maďarsko s Viktorom Orbánom a nový problém v Poľsku. A potom Česko a Slovensko. Pre Berlín sme nádejou v strednej Európe na konštruktívnu spoluprácu pri ďalšom rozvíjaní EÚ a jej záchrane,“ pripomenul Nič.

"Nemecko je pre nás najdôležitejšia krajina, najbližší partner. A garancia toho, že sa neurobí v EÚ nejaký pakt starých a veľkých bez strednej Európy, pretože o tento región má Berlín záujem,“ tvrdí analytik.

Fico sa okrem kancelárky stretol aj s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Merkelová, Sobotka a Fico tiež absolvovali besedu s nemeckými, českými a so slovenskými študentmi na tému budúcnosť EÚ.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Robert Fico #Angela Merkelová #Bohuslav Sobotka