Sommarugová: Schengen nás chráni pred terorizmom

Členstvo Švajčiarska v Schengene má zásadný význam v boji proti medzinárodnému terorizmu, tvrdí švajčiarska ministerka spravodlivosti Simonetta Sommarugová.

01.04.2017 10:26
debata (14)

Za nezodpovedných označuje Sommarugová tých ľudí, ktorí by chceli zrušiť Schengenskú dohodu.

Hoci Švajčiarsko nie je v Európskej únii, od roku 2008 je súčasťou schengenského priestoru, ktorý tvorí 26 krajín a ľudia sa v ňom môžu slobodne pohybovať bez cestovného pasu.

Schengen je ale od začiatku migračnej krízy pod paľbou kritiky, podľa ktorej otvoril svoje dvere vlnám migrantov a umožnil teroristom a ďalším zločincom príliš ľahko sa pohybovať v priestore.

Spolupráca polícií

Sommarugová v nedávnom rozhovore pre denník Blick zdôraznila, že „kľúčovým prínosom“ Schengenu je policajná spolupráca. Tá umožňuje štátnej polícii ľahko a rýchlo skontrolovať, či je podozrivá osoba v záznamoch inej členskej krajiny Schengenu.

„Bez Schengenu by sme boli menej chránení pred terorizmom. Nedostávali by sme dôležité informácie,“ uviedla ministerka.

Bezpečnosť ako celok

Poznamenala, že ju šokoval minulotýždňový teroristický útok pred parlamentom v Londýne, kde zahynulo päť ľudí vrátane útočníka. Podľa ministerky sa takýto útok môže odohrať aj vo Švajčiarsku, preto má medzinárodná spolupráca zásadný význam. Doplnila, že hoci Británia nie je v Schengene, je súčasťou dohody o systéme zdieľania informácií.

„Nikto nemôže riadiť svoju bezpečnosť osamote,“ zdôraznila Sommarugová. Ale ani medzinárodná spolupráca nemôže podľa nej úplne zaručiť bezpečnosť v prípade „lacných“ teroristických útokov, ako bol ten v Londýne, kde útočník v aute najskôr na Westminsterskom moste narážal do chodcov a potom pred parlamentom pobodal policajta.

Verejnosť

„Jednotlivec dokáže narobiť veľké škody s minimálnym úsilím,“ konštatovala. Preto je podľa nej dôležité, aby verejnosť pomáhala úradom a nahlasovala podozrenia na prípady radikalizácie osôb.

Momentálne majú švajčiarske úrady pod dohľadom približne 500 ľudí, ktorí prejavujú prostredníctvom internetu sympatie k teroristickej organizácii Islamský štát (IS), a zhruba 60 osôb za to čelí trestnému konaniu, uviedla Sommarugová a dodala, že počet „skutočne nebezpečných ľudí je niekde medzi týmito dvoma údajmi“.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #schengen #Švajčiarsko #Simonetta Sommarugová