Únia by sa nemala snažiť Londýn iba potrestať, myslí si expert

"Dá sa povedať, že Európska únia je v lepšej pozícii pred začiatkom rokovaní o brexite. Nie je to tak, že by bola nútená dať britskej vláde všetko, čo si tá zažiada. EÚ by však nemala dávať dôraz na to, že bude vo svojich pozíciách počas vyjednávania úplne neflexibilná,“ uviedol pre Pravdu Paulo Vila Maior, portugalský expert na úniu z Univerzity Fernanda Pessoa v Porte.

30.03.2017 07:00
debata (17)
Paulo Vila Maior.

Čo očakávate od rokovaní o vystúpení Británie z Európskej únie?
Vyjednávania medzi EÚ a Britániou sú pre všetkých zúčastnených bremenom, pretože sú mimoriadne politicky citlivé. Obe strany začínajú rokovania pod zásadným politickým tlakom. Je celkom pravdepodobné, že to ovplyvní vyjednávací proces.

A samozrejme, bude to mať aj negatívny dosah na konečný výsledok, ktorého cieľom by malo byť, aby bola spokojná jedna aj druhá strana. Pragmatický prístup k rokovaniam by však mal byť taký, že sa všetci pokúsia zabudnúť na politické kalkulácie.

To znamená, že by sa EÚ nemala snažiť potrestať odchádzajúcu krajinu. Ani keby to myslela ako signál pre ostatných členov. Británia zase nemôže očakávať, že odíde „domov“ s vreckami plnými peňazí.

Je možné dosiahnuť takýto pragmatický prístup?
Bola by to vhodná stratégia. EÚ aj Británia majú svoje záujmy. Preto je medzi nimi potrebné hľadať delikátnu rovnováhu, aby nikto nevyznel ako víťaz, ale ani ako porazený. Stále je však priskoro hovoriť o tom, akou špecifickou agendou sa bude riadiť proces rokovaní o brexite. Aj v úniových kruhoch, aj v Británii pokračuje diskusia, či výsledkom vyjednávaní má byť mäkký alebo tvrdý brexit.

Dá sa predpokladať, akým spôsobom sa budú vyjednávania vyvíjať?
Realita je taká, že je potrebné si pripomenúť, že to bola Británia, ktorá prejavila politickú vôľu odísť z únie. Minimálne v teoretickej rovine sa teda dá povedať, že EÚ je pred začiatkom rokovaní v lepšej pozícii.

Nie je to tak, že by bola nútená dať britskej vláde všetko, čo si tá zažiada. Opäť sa však vrátim k politickej citlivosti procesu, ktorá bude súčasťou rokovaní. EÚ by nemala dávať dôraz na to, že bude vo svojich pozíciách počas vyjednávania úplne neflexibilná.

Vytvorila by dojem, že chce na Britániu naložiť príliš veľké, aj politické, náklady za to, že krajina úniu opúšťa. Lisabonská zmluva pripúšťa odchod z únie. Keby sa za to vyjednávači EÚ snažili Britániu iba potrestať, išli by sme aj proti vlastným pravidlám.

Obe strany však majú nejaké červené čiary v rokovaniach. Napriek citlivosti celého procesu sa ich asi budú snažiť dodržať.
V každom prípade sa červené čiary dajú očakávať. Určite nie je v záujem únie, aby Británia bola v pozícii, že bude mať priveľa práv, ktoré sú vyhradené členom EÚ. Vyjednávači z Londýna by mali tiež pochopiť, čo je v stávke.

Nebolo by racionálne, keby žiadali o nejaké špeciálne vzťahy s úniou, ktorých súčasťou by do istej miery bola takpovediac genetická charakteristika členstva v EÚ. Takáto pozícia by čiastočne znamenala odmietnutie následkov, ktoré so sebou prináša rozhodnutie vystúpiť z únie. Britskí politici musia chápať, že brexit nemôže dostať krajinu do špeciálnej pozície vo vzťahoch s EÚ.

Najmä, keď sa na to dívame cez porovnávaciu optiku iných nečlenských krajín únie. V tomto zmysle je hlavnou výzvou rokovaní o brexite spravodlivý prístup. EÚ by nemala Britániu trestať. Británia zase nemôže očakávať pozitívnu diskrimináciu, keď jej postavenie porovnáme s inými krajinami, ktoré nie sú členmi únie. A tak sme opäť pri otázke náročnosti a politickej citlivosti rokovaní o brexite.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit