Fico: Slovensko podporuje zotrvanie Tuska v čele Európskej Rady

Podľa premiéra Roberta Fica je dôležité, aby na zasadnutí Európskej rady, ktoré sa vo štvrtok a v piatok koná v Bruseli, hlasovali o predsedovi Rady. Na tento post kandidujú dvaja Poliaci – súčasný predseda Donald Tusk a nominant poľskej vlády, europoslanec Jacek Saryusz-Wolski. Slovensko stojí za Tuskom.

08.03.2017 13:56 , aktualizované: 16:20
Fico, Tusk Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico a predseda Európskej rady Donald Tusk.
debata (49)

Ak by sa Poliakom podarilo odložiť hlasovanie na ďalší summit, podľa Fica hrozí, že Tuska už potom nezvolia. „My nemôžeme ísť do rizika, že bude zvolený niekto, kto nebude schopný reprezentovať tento región,“ povedal premiér na stredajšom rokovaní Výboru NR SR pre európske záležitosti.

Ako dodal, s Tuskom sa Slovensku veľmi dobre pracuje a záleží nám na tom, aby bol europrezidentom človek z nášho regiónu. V súvislosti s hlasovaním o predsedovi Európskej rady sa spomínalo aj meno súčasného francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Podľa premiéra sa bude na summite klásť dôraz na fakt, že v Európskej únie klesá nezamestnanosť. Tá je podľa neho v Únii na minime od rokov 2008 a 2009. Zdôrazňovanie toho, že Európe sa darí, môže byť podľa Fica aj metóda v boji proti extrémizmu. Témou summitu bude aj bezpečnosť a migrácia. Maltský premiér by mal zhodnotiť, ako sa plnia opatrenia, ktoré lídri prijali vo februári na summite na Malte. Visegrádska štvorka chce takisto otvoriť aj otázku dvojitej kvality potravín.

Premiér zároveň informoval, že v Bruseli sa chcú hlavy štátov a vlád neformálne rozprávať o Rímskom summite. Na ňom si lídri 25. marca pripomenú 60 rokov od podpisu Rímskych zmlúv. Fico na eurovýbore priznal, že narastá nervozita medzi lídrami, pretože nevedia, čo bude programom summitu. Podľa šéfa slovenskej exekutívy je takisto nesprávne o scenároch možného vývoja v EÚ pred summitom hovoriť. „Ako chceme oslavovať 60 rokov od podpisu, ak nevieme, čo chceme povedať,“ pýtal sa Fico s tým, že nechce, aby zase do skorého rána kreovali text vyhlásenia.

Premiéra sa poslanci pýtali aj na Junckerovu Bielu knihu o budúcnosti EÚ a viacrýchlostnú Európu, čo je jeden z možných scenárov. O tejto možnosti sa napríklad hovorilo aj vo vyhlásení lídrov Nemecka, Francúzska, Španielska a Talianska.

Premiér sa domnieva, že v budúcnosti prevládne viackoľajnosť v Európe a už to podľa neho aj cítiť. Aj teraz sa podľa neho dá využívať mechanizmus posilnenej spolupráce, ktorý v princípe znamená, že ak sa niekoľko krajín chce dohodnúť, dohodne sa. Priznal, že aj teraz pri tvorbe rôznych európskych vyhlásení cítiť mnoho národných záujmov. Myslí si, že „členské štáty sa čoraz viac budú správať ako Trump a začnú presadzovať ‘Francúzsko na prvom mieste‘ či ‘Nemecko na prvom mieste‘,“ povedal Fico.

Európa sa podľa neho v budúcnosti môže podľa neho rozdeliť na otázke zahraničnej politiky alebo peniazoch. „Myslím si, že bude obrovským problémom udržať kohéziu, teda nástroje na odstraňovanie regionálnych rozdielov,“ povedal premiér. Dodal, že Slovensko musí rozmýšľať aj v kontexte toho, čo všetko sa môže udiať a musí sa správať zodpovedne. 

SNS žiada Fica, aby prehodnotil podporu Tuska

Predseda koaličnej SNS Andrej Danko chce požiadať predsedu vlády Roberta Fica, aby prehodnotil svoj postoj k podpore Donalda Tuska na opätovné zvolenie do funkcie predsedu Európskej rady. Ako informovala riaditeľka tlačového oddelenia SNS Júlia Kollárová, Danko tak chce urobiť na najbližšej Koaličnej rade.

Lídri koaličných strán sa pritom stretli v stredu ráno, premiér do Bruselu odlieta vo štvrtok. Dôvodom, prečo žiadajú prehodnotiť podporu Tuska, je, že Slovensko patrí do Visegrádskej štvorky, a preto by malo podporiť nominanta vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), poľského euro­poslanca Jacka Saryusza-Wolského.

"V žiadnom prípade nejde o znevažovanie osoby pána Donalda Tuska a jeho doterajšieho fungovania a pôsobenia, ale Slovensko je partnerom V4 a našou povinnosťou je rešpektovať kandidáta, ktorého si vybrala poľská vláda,“ cituje tlačová správa Danka.

Danko bol tento týždeň na návšteve Poľska, kde sa stretol aj s predsedom PiS Jaroslawom Kaczyńským, ktorý odmieta Tuska podporiť. Slovensko podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka podporuje na poste europrezidenta Donalda Tuska, dnes to na zasadnutí výboru pre európske záležitosti potvrdil aj premiér Fico. 

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Donald Tusk #Európska rada