Juncker nevylúčil možnosť premeny EÚ na zónu voľného obchodu

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa dnes vyslovil proti redukovaniu Európskej únie na obyčajnú zónu voľného obchodu.

01.03.2017 17:07
Biela kniha Foto: ,
Biela kniha Európskej komisie obsahuje päť možných scenárov vývoja EÚ do roku 2025.
debata (61)

Pri dnešnom predstavení takzvanej bielej knihy v pléne Európskeho parlamentu v Bruseli to ale pripustil ako jeden z piatich možných scenárov budúceho vývoja EÚ do roku 2025.

Juncker bielu knihu označil za základ ďalšej diskusie, ktorá má začať pri príležitosti osláv 60. výročia takzvaných Rímskych zmlúv, ktoré položili základ pre vznik EÚ. „Musíme si vyjasniť, čo môžeme robiť a čo nie,“ povedal Juncker, podľa ktorého neexistuje na únijnej úrovni „kolektívna vôla“.

Viac východísk

Debaty o budúcnosti únie sa zintenzívnili po minuloročnom referende, v ktorom Briti rozhodli o odchode svojej krajiny z EÚ. Časť členov únie chce integráciu prehĺbiť, ale iná časť chce naopak túto tendenciu zastaviť a želá si posilniť právomoci jednotlivých štátov.

Biela kniha, s ktorou Juncker medzi europoslancov prišiel, túto rôznosť názorov odráža. Jedna alternatíva ponúka pokračovať v rámci Európskej únie ako doteraz, zatiaľ čo druhá sa týka len udržania spoločného vnútorného trhu. Ďalšou možnosťou je, že k väčšej integrácii sa pripojí len ten, kto ju bude chcieť. Inou prípadnou cestou je heslo „menej, ale efektívnejšie“. Počíta sa však aj s návrhom robiť oveľa viac vecí spoločne.

Juncker upozornil, že únia „by nemala nahovárať ľuďom, že môže niečo vykúzliť, robiť zázraky“. Ako príklad uviedol boj proti nezamestnanosti, ktorý nemožno na únijnej úrovni úspešne viesť bez súčinnosti na „národných úrovniach“.

K prvému scenáru o pokračovaní v terajšej ceste šéf Európskej komisie vyhlásil, že občania EÚ nestoja o prílišné regulácie. „Ľudia nechcú predpisy pre detské hojdačky a ďalšie veci dennej potreby,“ povedal Juncker, podľa ktorého komisia prišla oproti svojim predchodkyniam s oveľa menším množstvom návrhov predpisov. Zároveň obvinil médiá z tvrdení, že komisia stále príliš reguluje. Možnosť návratu EÚ k podobe jednoduchého jednotného trhu pripustil vzhľadom ku kritike, ktorej európske inštitúcie všeobecne čelia. Na rozdiel od ostatných scenárov sa ale proti tomuto jednoznačne vymedzil. „Sme striktne proti tomu,“ zdôraznil Juncker.

Za ďalšiu možnosť označil vznik viacrýchlostnej Európy. Upozornil, že by pre malý počet štátov tento prístup znamenal veľký pokrok. Únia by ale bola ešte menej zrozumiteľná pre občanov, varoval.

K ďalšej variante vývoja, pri ktorej by sa konalo menej iniciatív, ale s o to väčšou efektivitou, povedal, že by to prinieslo „hmatateľnú pridanú hodnotu“. Ako príklad uviedol spoluprácu krajín v bezpečnostnej politike, v boji proti terorizmu alebo pri ochrane spotrebiteľov.

K otázke hlbšej integrácie povedal, že členské štáty by sa napokon mohli rozhodnúť zdieľať viac kompetencií i zdrojov. „Takto by skutočne mohli ísť plnou parou vpred, mohli by spoločne vytvárať spoločnú budúcnosť a zabezpečiť vedúcu úlohu Európskej únie,“ vyhlásil Juncker. Únia podľa neho musí mať napríklad pioniersku úlohu v ochrane klímy napriek tomu, ako sa k nemu teraz stavajú USA. Dôraz kládol aj pri tomto scenári na otázku spoločnej obrany a udržateľného rozvoja.

Podľa zdrojov z Európskej komisie „je to prvýkrát, čo takto otvorene komisia prichádza so scenármi o budúcnosti“.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Jean-Claud Juncker #Biela kniha