Unikla správa EK o možných vývojoch únie po brexite

Podľa uniknutej Bielej knihy Európskej komisie existuje pre EÚ päť budúcich scenárov po brexite.

01.03.2017 14:46
debata (1)

V uniknutom dokumente sa podľa britského denníka The Independent píše: „Vzhľadom na silný dôraz na znižovanie regulácie sa v EÚ rozdiely nezmenšujú, ba dokonca zvyšujú v oblastiach spotrebiteľských, sociálnych a environmentálnych štandardov, zdaňovania či použitia verejných dotácií. To vytvára riziko ‚pretekov o dosiahnutie dna‘. Je taktiež komplikované dohodnúť sa na nových spoločných pravidlách mobility pracovníkov. V dôsledku toho neexistuje garancia voľného pohybu pracovníkov a služieb“.

Európska komisia vyjadrila v správe obavy o to, že zvyšujúca sa divergencia a obmedzená spolupráca medzi členskými krajinami budú hlavnými zdrojmi zraniteľnosti únie. Toto je prvý možný scenár.

Druhou alternatívou pre EÚ je pokračovanie v implementácii a aktualizácii súčasnej reformnej agendy. Tento krok by urýchlil investície do „digitálnej, dopravnej a energetickej infraštruktúry“, ako aj boj s terorizmom.

Možnosť tri navrhuje členským štátom, aby prevzali väčšiu iniciatívu a pracovali na oblastiach, ktoré sú mimo rámca súčasných funkcií EÚ.

Predposledný štvrtý scenár počíta so svižnejšou úniou, ktorá sa venuje užšiemu okruhu otázok, avšak pri implementácii kolektívnej vôle koná rýchlejšie. Autori štúdie predpokladajú, že táto alternatíva by „zmenšila rozdiel medzi sľubom a skutočným výkonom“ a taktiež by umožnila občanom lepšie pochopiť, ako EÚ vlastne funguje.

Posledný postup by sa dal zhrnúť ako „robme toho viac spoločnými silami“, čo sa podobá na takzvaný európsky superštát. V praxi by to znamenalo väčšiu spoluprácu členských krajín ako kedykoľvek predtým, silnejšiu ochranu eura a EÚ by mala na medzinárodnej scéne jediného reprezentanta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit #Biela kniha