Asociačnú dohodu EÚ-Ukrajina schválil holandský parlament

Dolná komora holandského parlamentu v noci na piatok schválila kompromisnú verziu asociačnej dohody Európskej únie s Ukrajinou. Holanďania dohodu odmietli v referende, ktoré nebolo právne záväzné. Vláda potom žiadala od EÚ záruky a v januári predložila návrh zákona na ratifikáciu dohody parlamentom.

24.02.2017 14:08
debata (24)

Pre text v noci hlasovalo 89 poslancov, proti bolo 55. Išlo o posledné parlamentné rokovanie pred voľbami, ktoré sú vypísané na 15. marca. Holandsko je jedinou členskou krajinou EÚ, ktorá dohodu o pridružení Ukrajiny k EÚ neratifikovala. Žiadalo záruky, že ratifikácia nebude formálny krok na ceste k členstvu Ukrajiny v EÚ a úniu nezaväzuje k vojenskej pomoci Kyjevu.

V referende, ktoré sa konalo vlani v apríli na popud euroskeptických kruhov, sa proti asociačnej dohode vyjadrilo 61 percent Holanďanov, avšak pri účasti, ktorá len tesne prekročila prah potrebný k uznaniu platnosti hlasovania. O dohode musí hlasovať ešte senát, kde súčasná vláda nemá väčšinu. Táto voľba sa podľa holandských médií pred voľbami nestihne.

Na výsledok nočného hlasovania reagoval na facebooku ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Ďakujem premiérovi Markovi Ruttemu a parlamentnej väčšine, že sa zamerali na budúcnosť a podporili projekt, ktorý je výhodný pre všetkých,“ napísal Porošenko.

Jeden z organizátorov referenda naopak povedal, že „je zjavné, že názor verejnosti nemá v profesionálnej politike miesto“. Text asociačnej dohody výslovne zaručuje, že dohoda „nie je odrazovým mostíkom pre prijatie do EÚ, a to ani v budúcnosti, neposkytuje prístup na pracovný trh a neznamená spoluprácu obrannú ani finančnú“.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Holandsko #asociačná dohoda #členstvo v EÚ #Ukrajina