Europoslanci schválili nové opatrenia v boji proti terorizmu

Europoslanci vo štvrtok schválili dvojicu právnych úprav, ktoré majú pomôcť k účinnejšej prevencii teroristických útokov na území EÚ.

16.02.2017 12:49
debata (2)
Prvé z nich je namierený proti teroristom, ktorí chystajú útoky na vlastnú päsť, druhé má viesť k sprísneniu kontrol na vonkajších hraniciach únie. Obe získali podporu výraznej väčšiny europoslancov. Podľa prvej právnej úpravy budú v členských štátoch novo klasifikované ako trestné činy napríklad cesty do zahraničia s cieľom pripojiť sa k teroristickej skupine, účasť na výcviku teroristov alebo verejná obhajoba terorizmu. Únijné krajiny si tiež budú povinne vymieňať informácie o trestných konaniach súvisiacich s terorizmom.

Druhé nariadenie sa týka sprísnenia kontroly pri vstupe na územie EÚ a jeho opustení. U každého cudzinca, ale aj u všetkých občanov únijných krajín, budú úrady zisťovať, či pas alebo doklad totožnosti, ktorým sa preukazuje pri ceste do niektorého zo štátov Európskej únie alebo opačným smerom, nie je evidovaný v databáze ukradnutých či stratených dokladov. Kontrolovať sa bude tiež bude to, či meno nie je na zozname hľadaných osôb.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristi #protiteroristické opatrenia