Európania sú silnejší spolu, myslí si rakúsky prezident

Budúcnosť Európanov je priamo spojená s rolou Európy vo svete, pričom Európa je silnejšia pohromade. V prejave pred europoslancami to v utorok povedal rakúsky prezident Alexander Van der Bellen, ktorý vyzval na pokračovanie európskej integrácie v čase silnejúcich prejavov protieurópskych nálad.

14.02.2017 14:52
Alexander Van der Bellen, Rakúsko Foto: ,
Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen je dieťa imigrantov, mama pochádza z Estónska a otec je Holanďan.
debata (14)

„Môžeme milovať svoju vlasť a zároveň európsku myšlienku. Môžeme myslieť na svojich krajanov a pritom pomáhať aj ďalším,“ uviedol prezident, o ktorého kladnom prístupe k únii svedčí fakt, že europarlament navštívil hneď v rámci prvej cesty mimo Rakúska po svojom decembrovom zvolení do funkcie .

Práve rakúskej voľby, v ktorých pomerne presvedčivo porazil kandidáta protieurópskej pravice Norberta Hofera, sú podľa Van der Bellena príkladom skutočnosti, že idea jednotnej Európy má medzi ľuďmi stále silnú podporu.

„Najmä veľmi mladí voliči si chcú zabezpečiť svoju budúcnosť v spoločnej Európe,“ povedal pred plénom európskych poslancov Van der Bellen, ktorý získal množstvo hlasov od voličov hlasujúcich prvýkrát.

Proeurópske strany môžu podľa neho aj vďaka mladým ľuďom výrazne uspieť v sérii tohtoročných volieb na kontinente. Nové vedenie krajiny budú postupne vyberať Holandsko, Francúzsko a Nemecko.

Európska únia podľa Van der Bellena čelí množstvu problémov, oplatí sa ich však prekonať a nedať na hlasy nabádajúce k rozpadu zväzku 28 krajín (aj s odchádzajúcou Britániou). Národné záujmy sú podľa rakúskeho prezidenta vždy menej hodnotné ako spoločná Európa. „Len spoločenstvo národov sa lepšie postaví veľkým koncernom. To nezvládnu jednotlivé štáty, Rakúsko rozhodne nie, ale ja pochybujem aj o tom, že by to samo dokázalo Nemecko,“ uviedol jeden z príkladov európskej sily Van der Bellen.

Na záver varoval, že zničiť roky budovanú úniu možno veľmi ľahko, avšak jej opätovné vystavanie by bolo nesmierne ťažké. „Je to ako pri strome: roky trvá, než vyrastie, a vyrúbete ho za chvíľku,“ dodal prezident pochádzajúci z národnostne zmiešanej rodiny s estónskou matkou a ruským otcom, čo s nadsádzkou označil za príklad úspešnej európskej integrácie.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európa #Alexander Van der Bellen