Nastal čas uzavrieť migračnú trasu z Líbye do Talianska, povedal Tusk

Nastal čas uzavrieť migračnú cestu z Líbye do Talianska, povedal po rokovaní s líbyjským premiérom Fáizom Sarrádžom predseda Európskej rady Donald Tusk. Konkrétnymi návrhmi ako presne to v spolupráci so Sarrádžovou medzinárodne uznávanou vládou dosiahnuť, budú premiéri a prezidenti krajín Európskej únie preberať v piatok pri svojej neformálnej schôdzke v maltskej Vallette.

02.02.2017 12:26
debata (32)

Európa už podľa Tuska vo východnom Stredomorí ukázala, že v spolupráci s partnermi dokáže migračné trasy uzavrieť. Šéf Európskej rady pritom pripomenul dohodu únie s Tureckom, ktorá obmedzila príchody migrantov do Grécka cez turecké územie.

Po tomto kroku sa hlavným koridorom migrácie do Európy, predovšetkým z afrických štátov, opäť stalo centrálne Stredomorie. Vlani do EÚ – teda prakticky do Talianska – prišlo týmto spôsobom okolo 181 000 ľudí, tisíce pri pokuse prekonať more zomreli.

Schôdzka na Malte oznámi vyššiu podporu a pomoc líbyjskej pobrežnej stráži, spoluprácu pri ochrane južnej hranice krajiny, ale aj snahu zlepšiť spôsoby ako zachytávať migrantov v Líbyi a zabezpečiť ich návrat späť do krajín pôvodu, či podporu komunít na pobreží tak, aby mali alternatívu k spolupráci s pašeráckymi gangmi.

Tusk o veci v stredu podľa svojich slov „dlho hovoril“ s talianskym premiérom Paolom Gentilonim a teraz novinárov ubezpečil, že uzavretie trasy je v európskych a líbyjských možnostiach. „Potrebujeme len plnú rozhodnosť to urobiť. Dlhujeme to tým, ktorí riskujú svoje životy, ale aj Talianom a všetkým Európanom,“ dodal Tusk.

Sarrádž pred novinármi migráciu označil spolu s terorizmom za dva hlavné okruhy spoločného záujmu jeho vlády a Európskej únie. „Migračná problematika je dramatická a má mnoho rovín – bezpečnostnú, sociálnu, ekonomickú a politickú. Musíme nájsť cestu, ako vyriešiť všetky tieto prvky,“ povedal Líbyjčan. Spoločne je podľa neho potrebné cestu uzavrieť a vracať migrantov do krajín pôvodu, kde však budú môcť nájsť prácu a nebudú nútení riskovať životy pri ďalšom pokuse odísť inam.

V Líbyi samotnej, kde EÚ podporuje medzinárodne uznávanú vládu, je podľa Tuska teraz potreba začať rokovať s tými, ktorí zatiaľ nové inštitúcie nepodporujú. „Líbyjčania preukázali rozhodnosť v boji s terorizmom, ale hrozba v Líbyi a okolitých krajinách trvá a je tak potrebné v úsilí vytrvať, aby bol terorizmus zlikvidovaný a nevrátil sa.“

Sarrádž uistil, že v boji s terorizmom jeho krajina svoju úlohu plní a mieni v tom pokračovať aj napriek vysokým nákladom, vrátane úmrtia a zranenia, ktoré to prináša. „Dúfame, že mechanizmy európskej pomoci Líbyi budú praktickejšie,“ povedal líbyjský premiér.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Donald Tusk #utečenci