Kľúčový výbor europarlamentu podporil zmluvu CETA

Kľúčový výbor Európskeho parlamentu podporil rozsiahlu obchodnú zmluvu medzi EÚ a Kanadou, známu ako CETA.

24.01.2017 11:58
Európsky parlament, europarlament, Brusel,... Foto: ,
Europarlament ako celok má hlasovať o zmluve CETA vo februári.
debata (11)

Europarlament ako celok o nej má hlasovať vo februári, pokiaľ ju potvrdí, mohla by v dočasnom režime začať platiť už od tohtoročného apríla.

Zmluva CETA, vyjednávaná asi sedem rokov, bola po odkladoch spôsobených váhaním niektorých belgických regiónov podpísaná vlani v októbri. Európska komisia ju označila za takzvanú zmiešanú dohodu, ktorá tak podlieha tiež ratifikácii národnými a prípadne regionálnymi parlamentmi členských krajín.

Odporúčanie výboru pre medzinárodný obchod europarlamentu naznačuje, ako sa ku zmluve postaví celé jeho plénum. Pre odporúčanie, aby plénum zmluvu schválilo, v utorok hlasovalo 25 členov výboru, proti 15, jeden sa zdržal. V diskusii na výbore v utorok opakovane padali upozornenia na ochranársky postoj nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý už rozhodol o odchode USA z Transpacifického partnerstva (TPP) a výhrady má tiež k dohode TTIP, ktorá je teraz dohodnutá medzi Spojenými štátmi a EÚ.

Dohoda CETA odstraňuje väčšinu ciel a priemyselných poplatkov, ktoré obmedzujú obchodovanie medzi 28-kou a Kanadou. Únia odhaduje, že aplikácia zmluvy by mala znamenať rast vzájomnej obchodnej výmeny až o takmer 12 miliárd eur ročne, podporiť hospodársky rast a pomôcť vytvárať nové pracovné miesta.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #CETA