François Hollande sa údajne bude uchádzať o post šéfa Európskej rady

Končiaci francúzsky prezident François Hollande túži nahradiť Donalda Tuska vo funkcii stáleho predsedu Európskej rady. S odvolaním sa na nemenované zdroje to dnes uviedol na svojom webe francúzsky denník Le Parisien.

19.01.2017 11:41
François Hollande Foto:
Francúzsky prezident François Holland sa podľa denníka Le Parisien bude uchádzať o post šéfa Európskej rady.
debata (17)

Podľa denníka má však socialista Hollande, napriek svojej nespornej oddanosti európskej integrácii, len malú nádej na úspech.

Mandát bývalého poľského premiéra Tuska v čele tomto jednom z vrcholných orgánov Európskej únie, ktorého členmi sú najvyšší predstavitelia členských krajín, sa končí koncom mája. Hollande sa neuchádza o druhý prezidentský mandát a o jeho nástupcovi sa rozhodne v druhom kole prezidentských volieb 7. mája.

Hollandovi stúpenci uvítali s nadšením jeho pondelkovú ostrú reakciu na výroky zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý kritizoval Európsku úniu, tvrdil že EÚ je len nemeckým nástrojom a že Británia robí dobre, že ju opúšťa. „Európa nepotrebuje rady zvonku, aby sa jej hovorilo, čo má robiť,“ vyhlásil Hollande.

„Svojou reakciou sa už vrhol do roly (šéfa Európskej rady),“ usmieval sa podľa denníka jeden z blízkych spolupracovníkov prezidenta. Iný z nich však pripúšťa, že to bude ťažké, pretože za nového šéfa rady sa musí postaviť väčšina členských krajín, v ktorých prevažujú pravicové vlády. Navyše kandidáta by musel podporiť aj nový francúzsky prezident, ktorým sa podľa prieskumov má stať zástupca teraz opozičnej pravice.

Hollandovi naopak nahráva to, že nový predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker aj Tusk pochádzajú z rovnakého politického zoskupenia európskych ľudovcov. To môže podľa komentárov ľavicovým silám teraz poslúžiť ako argument v boji o vplyv v úniových inštitúciách. Odstrániť Tuska by mohlo byť najjednoduchšie, pretože jeho mandát sa skončí za pár mesiacov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Francois Hollande #Európska rada #Donald usk