Európania sú nespokojní, ale odchod z EÚ si neželajú

Väčšina francúzskych, nemeckých, talianskych i gréckych voličov nesúhlasí so smerovaním svojich krajín. Nasledovať Britov, ktorí v júnovom referende rozhodli o odchode z Európskej únie, si však teraz neželajú. Ukázal to dnes zverejnený prieskum agentúry WIN-Gallup International.

29.12.2016 12:45
debata (23)

Sa smerovaním svojej vlasti je nespokojných 89 percent voličov v Grécku, 82 percent vo Francúzsku, 79 percent v Taliansku a 62 percent v Nemecku. Vytvára to podhubie pre pravicovo populistické strany, uviedol riaditeľ výskumnej organizácie ORB International Johnny Heald. Táto organizácia robila prieskum v Británii.

Počet priaznivcov vystúpenia z EÚ sa však zvýšil len mierne, a to z 33 na 36 percent. Tento údaj je výsledkom prieskumu v 15 európskych krajinách vrátane Británie. V Nemecku, Francúzsku a Belgicku podiel prívržencov odchodu z EÚ proti vlaňajšku klesol, zvýšil sa naopak vo Fínsku a Grécku. Vo Fínsku stúpol z 29 na 40 percent, v Grécku z 38 na 46 percent.

Naprieč Európou by 60 percent respondentov uvítalo, keby v ich krajinách bolo menej migrantov a utečencov. V Grécku malo tento názor 86 percent oslovených, v Taliansku 75 percent av Nemecku 64 percent.

Budúci rok sa konajú voľby v Nemecku a vo Francúzsku, možno ich však vyhlásia aj v Taliansku. Po takzvanom brexite a po zvolení Donalda Trumpa za amerického prezidenta preto nálady v spoločnosti pred voľbami v kľúčových európskych krajinách pozorne sledujú aj investori, poznamenala agentúra Reuters.

Prieskum na vzorke 14 969 ľudí sa uskutočnil prostredníctvom internetu v období medzi 25. novembrom a 7. decembrom.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #utečenci #Brexit