EÚ a Kuba podpísali historickú dohodu o dialógu a spolupráci

Európska únia a Kuba podpísali dohodu o politickom dialógu a spolupráci. Ako po podpise pripomenula šéfka úniovej diplomacie Federica Mogheriniová, ide o "historickú dohodu", pretože je to prvýkrát, čo Kuba a EÚ formalizovali právny rámec vzájomných vzťahov. Mogheriniová tiež novinárom povedala, že EÚ v súčasnosti prestáva uplatňovať svoju spoločnú pozíciu z roku 1996, ktorou sa doteraz vzájomné vzťahy riadili.

12.12.2016 12:23
Federica Mogheriniová Foto:
Šéfka úniovej diplomacie Federica Mogheriniová sa o väzbách medti Kubou a EÚ vyjadrila ako o hlbokých a blízkych.
debata (10)

Toto rozhodnutie podľa kubánskeho ministra zahraničia Bruna Rodrígueza znamená obnovenie „normálnych vzťahov“ medzi Európskou úniou a Kubou. Prekážkou rozvoja obchodnej spolupráce medzi ostrovom a Európou je podľa kubánskeho ministra trvajúcA hospodárska a finančná blokáda zo strany Spojených štátov.

„Väzby medzi Kubou a Európou sú hlboké a blízke,“ zdôraznila Mogheriniová. Pripomenula, že v EÚ panujú otázniky týkajúce sa extrateritoriálneho rozsahu amerických sankcií. „Veríme, že je nielen v záujme ostrova a jeho obyvateľov, ale v našom prípade aj v záujme Európanov túto vec vyriešiť,“ vyhlásila.

Kuba podľa nej teraz prechádza zásadnými zmenami a terajšia dohoda má zabezpečiť novú úroveň vzájomných vzťahov. „Bude odrážať silné kultúrne, historické a ekonomické väzby,“ poznamenala šéfka úniovej diplomacie.

Dohodu musia ratifikovať členské krajiny EÚ

O dohode sa rokovalo od jari 2014, o dva roky neskôr bol jej text v Havane parafovaný. Cieľom je posilnenie bilaterálneho politického dialógu aj rozšírenie hospodárskej a rozvojovej spolupráce aj väčšie možnosti spoločného postupu na medzinárodnej úrovni. Dohoda má podľa únijnej diplomatickej služby podporiť zmeny kubánskeho hospodárstva a spoločnosti. „Posilňuje dialóg a spoluprácu s cieľom podporiť trvalo udržateľný rozvoj, demokraciu a ľudské práva a hľadať spoločné riešenia globálnych problémov,“ uviedla diplomacie EÚ.

Dohodu, ktorej časti v právomoci únie ako celku budú už teraz aplikované predbežne, uzatvára EÚ ako takzvanú dohodu zmiešanú. Z európskej strany ju teda musia ratifikovať všetky členské krajiny podľa svojich národných pravidiel, teda najčastejšie rozhodnutím parlamentov.

Mogheriniová kondolovala k úmrtiu Castra

Kubánsky minister zahraničia Rodríguez po podpise povedal, že v súčasnom svete je nutná spolupráca pri „obrane mieru a medzinárodnej bezpečnosti“ a pri riešení hrozieb ako sú jadrové zbrane a klimatické zmeny. Dohoda je podľa neho príkladom toho, ako by si Kuba priala, aby sa k nej medzinárodnej partneri správali a ako ona sama sa chce správať k nim.

Mogheriniová dnes pred novinármi opäť kondoloval kubánskej strane k nedávnemu úmrtiu „vrchného veliteľa“ Fidela Castra. Európska komisia a jej predseda Jean-Claude Juncker čelí kritike za spôsob, akým sa ku Castrovej smrti vyjadrili, keď Juncker dlhoročného vodcu komunistickej krajiny označil za „hrdinu pre mnohých“.

Podľa ministra Rodrígueza Castro vždy dúfal, že vznik EÚ prispeje k mieru vo svete a vzniku „spravodlivejšieho viacepolárneho sveta“.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Kuba #Federica Mogheriniová