Gruzínsko a Ukrajina bližšie k zrušeniu víz do EÚ

Veľvyslanci krajín Európskej únie potvrdili v stredu večer uzavretie dohody medzi členskými štátmi EÚ a europarlamentu o kompromisnej podobe pravidiel, ktoré majú umožniť v prípade potreby ľahšie pozastavenie bezvízového cestovania pre občanov tretích krajín.

08.12.2016 12:26
Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil zrušenie bezvízového styku pre Ukrajinu aj za výsledok svojho úsilia.
debata (49)

Existenciou takéhoto „suspenzivního mechanizmu“ podmienili niektoré úniové krajiny svoj súhlas so zrušením víz pre občanov Ukrajiny a Gruzínska.

Kompromisnú dohodu vzápätí ukrajinský prezident Petro Porošenko označil za „povzbudzujúcu novinku z Bruselu“ a za „výsledok svojich neustálych kontaktov s vodcami Európskej únie“. Prezident tiež prízvukoval, že naďalej bude tejto otázke venovať špeciálnu pozornosť.

Podľa denníka Ukrajinská pravda sa v Európskom parlamente o zrušení víz Ukrajincom a Gruzíncom bude hlasovať najskôr 18. januára. Najbližšie plenárne rokovanie europarlamentu začína v Štrasburgu už 12. decembra.

Porošenko sa práve nachádza v polovici svojho funkčného mandátu a čelí rastúcej kritike, že nesplnil očakávania svojich krajanov.

Minulý mesiac šéfovia Európskej rady a Európskej komisie Donald Tusk a Jean-Claude Juncker ubezpečovali, že krajiny Európskej únie a europarlament sa dohodnú na spôsobe úpravy úniových vízových pravidiel ešte tento rok.

Porošenko vtedy v Bruseli zdôrazňoval, že ohľadom vízovej liberalizácie „Ukrajina splnila svoju domácu úlohu“, ale stále ešte čaká, kedy Európania dodrží svoje sľuby a záväzky. Bezvízové ​​cestovanie má podľa Porošenka veľký symbolický význam tiež ako viditeľný prejav európskych ašpirácií krajiny.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Gruzínsko #Ukrajina #bezvízový režim