Európska únia sprísni kontroly na svojich vonkajších hraniciach

Európska únia sprísni kontroly na svojich vonkajších hraniciach. V reakcii na nedávne teroristické útoky v Európe sa na tom dnes zhodli zástupcovia dvadsiatich ôsmich členských krajín a Európskeho parlamentu. Systematické kontroly sa budú týkať aj občanov Európskej únie a ich rodinných príslušníkov.

07.12.2016 12:22
Francúzsko, polícia, hraničná kontrola Foto: ,
Francúzski policajti na svojom stanovišti kontrolujú autá prichádzajúce z francúzsko-talianskej hranice v meste Menton. (Ilustračné foto)
debata (10)

Občania únie doteraz pri cestách na územie európskej dvadsaťosmičky či z neho systematické kontroly podstupovať nemuseli. Na základe dnes dosiahnutého kompromisu budú musieť úradníci odteraz na hraniciach porovnať ich doklady s tými, ktoré sú v databanke stratených a ukradnutých dokumentov. Občania EÚ sa budú musieť podrobiť aj kontrole kvôli možnému ohrozeniu vnútornej bezpečnosti či verejného poriadku.

Ak by kontroly mali neprimeraný vplyv na prevádzku na hraniciach, budú môcť členské krajiny EÚ pristúpiť aj k cieleným kontrolám. Podmienkou však bude, že na základe posúdenia rizík vylúčia ohrozenie vnútornej bezpečnosti EÚ a verejného zdravia jej občanov.

Zmena schengenského kódexu je predovšetkým reakciou na minuloročné novembrové teroristické útoky v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí. Atentátnici, ktorí sa na nich podieľali, mali z veľkej časti francúzske alebo belgické občianstvo.

„Je to dôležitá odpoveď na zvýšené riziko terorizmu v Európe,“ uviedol slovenský minister vnútra Robert Kaliňák, ktorého krajina v súčasnosti v EÚ predsedá. Dôležité je podľa neho opatrenie okrem iného na boj proti takzvaným zahraničným bojovníkom, teda občanom cudzích krajín, ktorí sa najčastejšie na strane organizácie Islamský štát (IS) zapojili do bojov v Sýrii a Iraku.

Európska únia sa usiluje v rámci zvyšovania bezpečnosti na vonkajšej hranici aj o sprísnenie vstupných kontrol pre občanov tretích krajín, ktoré nemajú s EÚ vízovú povinnosť.

10 debata chyba