Líder socialistov Pittella chce šéfovať europarlamentu

Po oznámení, že predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz sa vráti do nemeckej politiky, sa vynorila otázka jeho nástupcu. Môže ním byť Gianni Pittella, šéf socialistického bloku, ktorý oznámil svoj záujem uchádzať sa o tento post v stredu.

01.12.2016 15:18
Gianni Pittella Foto:
Predseda frakcie európskych socialistov Gianni Pittella sa bude uchádzať o post predsedu Európskeho parlamentu.
debata (5)

Pre portál Politico,eu Pittella povedal, že by zmenil dôraz v rámci ekonomiky z úsporných opatrení na udržateľnejší rozvoj. Novinárom tiež povedal, že je pripravený spolupracovať so všetkými politickými skupinami, s výnimkou pravicových extrémistov.

O miesto budúceho šéfa EP už v utorok ohlásila záujem Mairead McGuinnessová, írska poslankyňa EP z Európskej ľudovej strany (EPP). Všeobecne sa očakáva, že v rámci tejto najsilnejšej frakcie EP ohlásia kandidatúru aj Francúz Alain Lamassoure a bývalý slovinský premiér Alojz Peterle.

Podľa názoru Pittellu odchod Schulza “spôsobí problémy” súčasnej koalícii medzi EPP, socialistami a demokratmi (S&D): “Veľakrát sme my, socialisti a EPP hlasovali odlišne, pretože nie sme spolu vo veľkej koalícii. Boli sme prepojení legislatívnou spoluprácou, čo je niečo iné,” povedal Pittella pre Politico.eu.

Jazýčkom na váhach pri voľbe nového šéfa EP sa môže stať liberálna frakcia ALDE, v prípade, že nepredloží vlastného kandidáta. EPP ako aj S&D totiž budú potrebovať podporu ALDE, keďže tretia najmocnejšia frakcia v EP, Európski konzervatívci a reformisti (ECR), vyrukovala s vlastnou belgickou kandidátkou Helgou Stevensovou.

Šéf ALDE Guy Verhofstadt zatiaľ explicitne nepotvrdil svoju kandidatúru, ale členovia ALDE sa vyjadrili, že má ich jednoznačnú podporu. Otázkou je, či sa Verhofstadt bude chcieť vzdať dôležitej funkcie vyjednávača EÚ pri brexite.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Gianni Pittella