Verhofstadt podporuje platené členstvo v EÚ pre Britov

Guy Verhofstadt, ktorý povedie rokovania Európskeho parlamentu s Londýnom o brexite, podporil v rozhovore pre sobotňajšie vydanie denníka Times myšlienku individuálneho členstva v Európskej únii pre Britov, ktorí chcú v tomto bloku zostať.

27.11.2016 08:12
debata (12)

Bývalý belgický premiér, zástanca federálnej Európy a úhlavný nepriateľ euroskeptikov povedal, že hoci existujú určité právne prekážky, v princípe podporuje individuálne členstvo Britov v EÚ na základe uhradenia ročného poplatku, uviedla agentúra Reuters.

„Mnohí hovoria, že nechcú preťať naše vzťahy. Páči sa mi myšlienka, že ľudia, ktorí sú občanmi EÚ a chcú si toto občianstvo ponechať, majú možnosť tak urobiť,“ povedal Verhofstadt.

Člen britského parlamentu Andrew Bridgen, ktorý je zástancom brexitu, povedal, že cieľom Verhofstadtových vyjadrení je rozoštvať Britov a podkopať júnové hlasovanie o odchode z EÚ. „Pravdou je, že Brusel bude skúšať akýkoľvek trik, len aby nám zabránil v odchode,“ povedal.

Európsky parlament bude mať obmedzenú úlohu pri rokovaniach s britskou premiérkou Theresou Mayovou o detailoch procesu, ktorý bol spustený výsledkom júnového referenda o vystúpení Británie z EÚ. Europoslanci však budú musieť schváliť legislatívu, ktorá uzákoní rozvod Británie s EÚ a zrejme aj ďalšie dohody. Verhofstadt začiatkom tohto týždňa povedal, že Európsky parlament nebude akceptovať žiadnu dohodu týkajúcu sa odchodu Británie z EÚ, ktorá by ohrozovala niektoré zo slobôd EÚ, vrátane voľného pohybu osôb.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Guy Verhofstadt