Štáty EÚ a europarlament sa dohodli na podobe rozpočtu únie

Vyjednávači členských krajín EÚ a europarlamentu našli v noci na štvrtok kompromis nad podobou rozpočtu únie pre budúci rok.

17.11.2016 09:00
debata (3)

Oznámili to slovenské predsedníctvo únie aj europarlament. Návrh počíta so 157,88 miliardami eur v záväzkoch a 134,49 miliardami eur v platbách.

„Potrebovali sme 18 hodín intenzívnych rokovaní – ťažký maratón,“ poznamenal podľa tlačovej správy slovenský štátny tajomník a hlavný vyjednávač predsedníckej krajiny Ivan Lesay.

Dosiahnutý kompromis podľa neho odráža priority EÚ vrátane riešenia migrácie a snahy bojovať s jej príčinami, ale tiež podporuje investície a hospodársky rast.

„A rešpektuje trvajúce snahy členských krajín konsolidovať ich verejné financie,“ poznamenal slovenský štátny tajomník.

Teraz dohodnutú podobu únijného rozpočtu na budúce roky by mali členské štát formálne odsúhlasiť 29. novembra a plénum europarlamentu 1. decembra.

Slovenské predsedníctvo uviedlo, že na odstraňovanie migračnej krízy a posilnenie európskej bezpečnosti pôjde budúci rok o 11,3 percenta viac európskych peňazí ako tento rok. Použité majú byť na pomoc s presídľovaním, vznik prijímacích centier, na integračné opatrenia a tiež na financovanie návratov do svojich krajín tých osôb, ktoré súhlas s pobytom v únii nezískajú. Pomôžu tiež posilniť ochranu hranice, prevenciu kriminality, protiteroristické aktivity a ochranu kľúčovej infraštruktúry.

Pôvodný návrh Európskej komisie predpokladal záväzky vo výške 157,66 miliárd eur a platby 134,9 miliárd. Záväzky predstavujú odhodlanie financovať budúce výdavky. Platby vyjadrujú očakávanie, koľko bude ten rok skutočne potrebné dať peňazí. Členské krajiny chceli obe položky znížiť, zatiaľ čo europarlament pôvodne žiadal ich navýšenie, v platbách napríklad až na 138,03 miliar­dy eur.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Európska únia #predsedníctvo EÚ