Získať úver na podnikanie bude jednoduchšie

Európske malé a stredné podniky predstavujú 99 percent všetkých európskych podnikov. Vytvárajú zhruba 67 percent pracovných miest v súkromnom sektore.

14.10.2016 06:00
kancelária, stretnutie, rokovanie, porada, firma Foto:
Investori a banky často odmietajú financovať začínajúce alebo mladé malé a stredné podniky.
debata

Na Slovensku bolo ku koncu minulého roka podľa Štatistického úradu SR okolo 531-tisíc malých a stredných podnikov. Z toho mikropodniky, teda tie, ktoré zamestnávajú menej ako desať osôb a ich ročný obrat nepresahuje dva milióny eur, bolo až 515-tisíc. Jedným z ich hlavných problémov je prístup k vhodným finančným zdrojom. Investori a banky často odmietajú financovať začínajúce alebo mladé malé a stredné podniky.

Podnikatelia zasa niekedy úplne nechápu obavy investorov a bánk, vinou čoho je pre nich nájdenie finančnej podpory, ktorú potrebujú, ešte ťažšie. V niektorých členských štátoch získajú 3 zo 4 novozaložených podnikov bankový úver alebo aspoň možnosť prečerpania účtu, zatiaľ čo v iných členských štátoch má takúto možnosť len 1 zo 4 podnikov. Európska komisia chce týchto podnikateľov po novom podporiť v rámci Investičného plánu pre Európu, konkrétne cez programy COSME a InnovFin, vďaka čomu bude pre nich rizikové financovanie dostupnejšie.

Viac úverov pre podnikateľov

COSME je európsky program pre konkurencieschop­nosť MSP na obdobie rokov 2014 – 2020, s celkovým rozpočtom 2,3 miliardy eur. Minimálne 60 percent programu sa zameriava na zjednodušenie prístupu k financovaniu pre malé a stredné podniky v Európe prostredníctvom dvoch finančných nástrojov. Nástroj pre úverové záruky podporuje záruky a protizáruky pre finančné inštitúcie, čím im umožňuje poskytovať väčší počet úverov a lízingového financovania. Program COSME okrem toho investuje aj do kapitálových fondov, ktoré poskytujú podnikateľom rizikový kapitál, a to najmä vo fázach rozširovania a rastu.

Program COSME buduje na úspechoch svojho predchodcu, rámcového programu pre konkurencieschop­nosť a inovácie (CIP), ktorý pomohol s mobilizáciou úverov v objeme viac ako 20 miliárd eur a rizikového kapitálu v objeme tri miliardy eur pre viac ako 377-tisíc malých a stredných podnikov v Európe. Prvá banka, ktorá sa do programu zapojila, je ČSOB. Ďalšie finančné domy o takejto schéme podpory podnikateľov uvažujú. ČSOB cez program COSME v nasledujúcich troch rokoch poskytne úvery v objeme 100 miliónov eur pre viac ako 5¤800 malých a stredných podnikov na Slovensku. Európsky investičný fond poskytne banke priame záruky z programu COSME s finančným krytím Európskej komisie.

infografika, podpora z Európskeho fondu, strategické investície

Inovatívne projekty dostanú zelenú

Nástroj na poskytovanie záruk pre MSP InnovFin poskytuje záruky a protizáruky na financovanie vo výške od 25-tisíc do 7,5 milióna eur, s cieľom zlepšiť situáciu v úverovom financovaní pre inovatívne malé a stredné podniky a spoločnosti s nízkou a so strednou kapitalizáciou (do 499 zamestnancov).

Nástroj spravuje Európsky investičný fond a využíva sa prostredníctvom finančných sprostredkovateľov, teda bánk a iných finančných inštitúcií v členských štátoch EÚ a pridružených krajinách. V rámci nástroja Európskeho investičného fondu poskytuje finančným sprostredkovateľom záruku na časť strát spojených s financovaním prostredníctvom tohto nástroja. Záruka InnovFin pre malé a stredné podniky je súčasťou Financovania pre inovátorov InnovFin – EÚ, nového radu produktov na zjednodušenie prístupu k financovaniu inovácií v rámci Horizontu 2020. Predpokladá sa, že táto EÚ podpora pre inovatívne podniky na Slovensku vygeneruje úverové portfólio v hodnote 35 miliónov eur. Bez Investičného plánu pre Európu by táto dohoda nemohla byť realizovaná tak skoro. Európska investičná banka odhaduje, že len do júla tohto roka Európsky fond pre strategické investície stimuloval v Európe investície v objeme viac ako 115,7 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úver #podnikanie #Junckerov balíček