Oettinger: EÚ nezruší vízovú povinnosť pre Turkov v tomto roku

Európska únia jasne odmieta naliehanie Ankary na zrušeníe vízovej povinnosti pre občanov Turecka pri cestách do členských štátov Únie. Naznačuje to i vyjadrenie nemeckého eurokomisára Günthera Oettingera pre nedeľník Welt am Sonntag.

13.11.2016 17:42
debata (18)

„Nedopustíme, aby sa v tejto dôležitej otázke na nás vyvíjal nátlak,“ povedal a dodal, že osobne nepredpokladá, že by v tomto kalendárnom roku došlo k zavedeniu bezvízového styku s Tureckom. O situácii v Turecku a na Blízkom východe sa bude hovoriť na pondelkovom rokovaní ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v Bruseli.

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu iba nedávno pohrozil Únii vypovedaním marcovej dohody EÚ-Turecko, ak sa v krátkom čase nenaplní zo strany Bruselu jeden z jej bodov, teda uvoľnenie cestovania pre tureckých občanov do krajín Únie.

Samotné Turecko však všetky podmienky stanovené pre tento krok nesplnilo, čo platí predovšetkým o požadovaných a nerealizovaných zmenách v protiteroris­tickej legislatíve krajiny polmesiaca.

„Očakávam od prezidenta Erdogana, že prostriedky na obranu voči teroru v Turecku, ktoré majú svoje opodstatnenie, nebudú zneužívané tak, že ich pocítia neviní ľudia a že opakovane dôjde k porušeniu princípov právneho štátu,“ vyhlásil pre spomínaný nedeľník Oettinger.

Najvyšší turecký predstaviteľ by sa podľa slov nemeckého eurokomisára mal mierniť a vládnuť s využitím demokratických prostriedkov. Svojou politikou ohrozuje aj hospodársku prosperitu Turecka, pretože zahraničné firmy budú váhať s ďalšími investíciami v tejto krajine, ak zostanú v nej politické rámcové podmienky nevypočítateľné, dodal Oettinger, v ktorého portfóliu je digitálna ekonomika a spoločnosť.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #vízová povinnosť