Členské štáty EÚ prijali Bratislavskú deklaráciu o lesoch

Generálni riaditelia z členských štátov Európskej únie prijali na neformálnom stretnutí na Slovensku Bratislavskú deklaráciu o lesoch.

11.11.2016 12:58
debata (2)

Deklarácia zdôrazňuje význam a nezastupiteľnú úlohu lesov a lesnícko-drevárskeho komplexu pri napĺňaní súčasných výziev, ako sú prechod na biohospodárstvo, Parížska klimatická dohoda či Energetická únia. Informoval o tom hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) Vladimír Machalík.

„Podpis Bratislavskej deklarácie o lesoch je významným úspechom Slovenska a nášho predsedníctva. Je novým impulzom napĺňania Európskej stratégie pre lesy. Vyzýva zainteresovaných aktérov, vrátane Európskej komisie a členských štátov, aby uskutočňovali splnenie cieľov stratégie EÚ pre lesy v širšom kontexte politík,“ povedal generálny riaditeľ sekcie lesníctva MPRV Peter Kicko. Bratislavská deklarácia definuje klimatický a energetický rámec EÚ do roku 2030, stratégiu EÚ v oblasti biodiverzity či boj proti nezákonnej ťažbe dreva a nezákonnému obchodu s drevom v medzinárodnom meradle.

Deklarácia podľa Machalíka zdôrazňuje aj nevyhnutnosť zabezpečenia ekonomickej životaschopnosti lesníckych subjektov pri presadzovaní princípov trvalej udržateľnosti v praktickom hospodárení v lesoch. V tomto kontexte deklarácia vyzýva na začatie prípravného procesu EÚ na očakávané medzivládne diskusie o možnej celoeurópskej právne záväznej dohode pre lesy. O výsledkoch neformálneho stretnutia bude ministrov členských krajín informovať ministerka agrorezortu Gabriela Matečná na Rade ministrov AGRIFISH v Bruseli budúci týždeň, uzavrel Machalík.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #ekológia #lesy