Vyjednávač eurokomisie: Únia nebude pri brexite agresívna

Pozícia Európskej únie pri rozhovoroch s Británii o jej vystúpení z EÚ nebude podľa hlavného vyjednávača Európskej komisie pre brexit Michela Barniera agresívna.

10.11.2016 14:15
Barnier, Fico Foto: ,
Hlavný vyjednávač Európskej komisie v otázke vystúpenia Veľkej Británie z EÚ Michel Barnier (vľavo) a premiér Robert Fico spolu rokovali na Úrade vlády SR.
debata (3)

Za dôležité Barnier po stretnutí so slovenským premiérom Robertom Ficom označil zachovanie jednoty zvyšných 27 členských štátov EÚ aj zaistenie únijných slobôd.

„Naša pozícia nebude agresívna ani naivná. Pre nás je dôležité zachovať jednotu 27 štátov EÚ a nedeliteľnosť štyroch základných (únijných) slobôd,“ povedal Barnier novinárom.

Európska únia opakovane zdôrazňuje, že ak Briti budú chcieť po odchode z európskeho spoločenstva využívať výhody jeho jednotného trhu, budú musieť rešpektovať voľný pohyb osôb, služieb, tovaru a kapitálu.

Tiež Fico uviedol, že únijné slobody sú pre Bratislavu ohľadom brexitu dôležité. „Ak si bude chcieť zachovať Británia výhody, najmä prístup na jednotný trh, (tak) na druhej strane sú tu štyri základné slobody, ktoré sú pre nás sväté a nemožno o nich vyjednávať,“ uviedol Fico.

Podľa Fica slovenskej vláde záleží na tom, aby sa práva desiatok tisíc Slovákov, ktorí v súčasnosti žijú a pracujú v Británii, zostala zachovaná. "Veľmi nám záleží na tom, aby občania SR, ktorí dnes pracujú v Británii, tam zostali za rovnakých podmienok, ako (majú) občania Británie. Pokiaľ ide o tých ľudí, ktorí tam žijú a pracujú, budeme dôsledne trvať na zachovaní práv, "povedal Fico.

Britská premiérka Theresa Mayová chce proces odchodu Británie z EÚ začať do marca budúceho roka. Vrchný súd v Londýne minulý týždeň rozhodol, že kabinet k takému kroku potrebuje súhlas parlamentu. Vláda chce ale v prípravách na brexit pokračovať; o jej odvolaní proti spomínanému verdiktu by mohol britský najvyšší súd rozhodnúť pravdepodobne začiatkom budúceho roka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit