Krajiny EÚ hľadajú spoločný postup pri riešení nedostatku liekov

Členské krajiny Európskej únie hľadajú spoločný postup pri riešení nedostatku liečiv v únii. Vyplýva to z vyhlásenia slovenského ministra zdravotníctva Tomáša Druckera po neformálnom rokovaní ministrov zdravotníctva krajín európskej dvadsaťosmičky.

04.10.2016 14:37
debata (1)

„Čo nás rozdeľuje, je hospodársky aspekt a pozície členských krajín. Krajiny majú rôzny pohľad na otázku voľného pohybu tovaru. Z viacerých krajín zaznelo, že by bolo potrebné posúdiť, či je liek regulárnym tovarom alebo nie,“ uviedol pred novinármi Drucker, ktorého krajina teraz Rade EÚ predsedá. Dodal, že dôvodom nedostatku liečiv je napríklad ich export.

„To, na čom sme sa zhodli je, že máme záujem, aby pacient mal k dispozícii lieky, ktoré na trhu sú. Musíme postupovať spoločne, pretože rozdrobenosť vytvára slabšiu pozíciu Európskej únie,“ povedal minister.

Spoločný postup únijných krajín presadzuje aj Česko. "Česká republika plne podporuje myšlienku spoločného riešenia nedostatku liekov, a to vrátane zavedenia spoločného informačného systému, ktorý umožní rýchly prístup na zdieľanie informácií, najnovšieho vývoja a skúseností. Zároveň podporí atraktivitu trhov pre výrobcov liekov a tým aj garanciu dostupnosti a trvalosti dodávok liečivých prípravkov, "uviedol počas rokovaní Svatopluk Němeček.

Eurokomisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis povedal, že každá krajina čelí problémom v súvislosti s liekmi a že trh s liekmi je v EÚ v porovnaní napríklad s Čínou roztrieštený. Ako možné riešenie načrtol napríklad regionálnu spoluprácu štátov.

Andriukaitis sa tiež vyslovil za zlepšenie vakcinačných programov na národnej úrovni, pretože v Európe je podľa neho najnižšia dôvera verejnosti v bezpečnosť očkovacích vakcín.

Ministri na schôdzke hovorili aj o zložení potravín v súvislosti s rozširujúcou sa obezitou v Európe. „Veľmi vysoké percento výdavkov je vynakladané na lieky na choroby, ktoré sú spojené s obezitou. Zmena zloženia potravín by mala viesť k tomu, aby sa výskyt týchto ochorení znížil,“ povedal Andriukaitis.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #lieky #Tomáš Drucker