Aký je rozdiel medzi mäkkým a tvrdým brexitom?

Po mesiacoch mlčania sa britská premiérka Theresa Mayová vyjadrila, že s rokovaniami o odchode Veľkej Británie z EÚ začne najneskôr v marci budúceho roka. Je dôležité, akú formu brexitu bude Mayová počas vyjednávaní presadzovať.

04.10.2016 09:52
brexit, veľká británia, Foto: ,
Brexit môže mať radikálnejšiu (hard) formu alebo mäkšiu (soft) formu.
debata (1)

Vo všeobecnosti sa hovorí o dvoch typoch brexitu, tvrdšom (hard) a menej striktnom (soft) brexite. Aké sú výhody týchto dvoch scenárov a v čom spočívajú hlavné rozdiely? Na tieto zásadné otázky sa detailnejšie pozrel britský denník Independent.

Takzvaný hard brexit by pre Britániu znamenal vzdanie sa neobmedzeného prístupu na voľný trh EÚ. Na druhej strane by si krajina uchovala plnú kontrolu nad svojimi hranicami a diktovala by si svoje vlastné zákony bez ohľadu na to, čo si o nich myslí Brusel.

Britský minister obchodu Liam Fox vidí hlavný prínos tohto radikálnejšieho postupu v tom, že Briti by sa stali globálnym obchodným národom vzhľadom na to, že ide o jedného zo zakladujúcich členov Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Na druhej strane, odchod z colnej únie by znamenal podstatné zvýšenie kontrol tovarov na letiskách a v prístavoch. Austrália a Spojené štáty, teda tradiční partneri Britov, už na to reagovali vyhláseniami, že by pre nich v prípade hard brexitu bolo prioritou uzavretie novej obchodnej zmluvy s EÚ. Okrem toho by sa zvýšili clá na britské tovary a služby, čo by napríklad v poľnohospodárstve viedlo k oslabeniu britského postavenia voči lacnému dovozu zo zahraničia.

Pokiaľ ide o mäkší prístup k odchodu z EÚ, vzťah Británie k únii by ostal silno prepojený. Napriek neprítomností britských zástupcov v inštitúciách EÚ by si Briti ponechali prístup na voľný trh EÚ a s európskou dvadsaťsedmičkou by Ostrovania obchodovali bez dodatočných poplatkov. Taktiež by nedošlo k hraničným kontrolám, keďže by Briti stále boli členom colnej únie.

V tomto prípade by bol štatút Veľkej Británie podobný tomu nórskemu, respektíve švajčiarskemu, islandskému, respektíve lichtenštajnskému, ktoré za výhody prístupu na voľný trh EÚ odvádzajú finančné prostriedky Bruselu a taktiež platí aj pre ich územie princíp štyroch slobôd (pohyb osôb, tovarov, služieb a kapitálu).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová