O kvótach na summite nerozprávali, podľa Fica by iba rozdeľovali

Okrem obsahu Bratislavského summitu Slovensku záležalo aj na formálnej stránke summitu. Neformálny obed dvadsaťsedmičky bez Veľkej Británie na lodi bol zároveň symbolom, že aj v Európskej únii sme na jednej lodi. Vyplýva to zo slov premiéra Roberta Fica, ktorý v relácii televízie TA3 V politike.

18.09.2016 12:36
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (29)

Premiér hovoril aj o ochrane hraníc, migrácii a na tému spoločnej európskej armády.

Premiér zároveň opätovne zhodnotil výsledky summitu. Podľa neho je podstatné, že jasne odznelo, že „chceme ísť ďalej v tomto jedinečnom projekte“. Za Slovensko povedal, že „nevieme zabezpečiť prosperitu, stabilitu a bezpečnosť inak vo vnútri európskeho priestoru“. Fico zároveň zdôraznil, že za referendami, radikalizmom a extrémizmom stojí zlyhanie štandardných politikov, a ak chceme zabrániť tomu, aby sa tieto skupiny dostali k moci, EÚ musí prísť s takými aktivitami a takým jazykom, ktoré presvedčia verejnosť, že je to dobrý projekt.

Na otázku, či sa lídri rozprávali aj o kvótach, premiér odpovedal negatívne. „Na začiatku sme povedali, že sa chceme rozprávať o tom, čo nás spája. Chceli sme ukázať jednotu Európskej únie. Kvóty by nás iba rozdeľovali," povedal Fico. Pokiaľ ide o tému migrácie, zhoda je na ochrane hraníc. Na októbrovom riadnom zasadnutí Európskej rady by sa malo zriadenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže do konca roka dostať do záverov.

Fico sa v relácii vyjadril aj na tému spoločnej európskej armády. Za túto myšlienku sa už vyslovili jeho dvaja kolegovia z Visegrádskej štvorky, a to český premiér Bohuslav Sobotka a maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa Fica ak chce byť EÚ rozhodujúcim hráčom, potrebuje aj silu. „Nebránim sa, aj keď mám nejaké výhrady, že by vznikli nejaké spoločné ozbrojené sily. Jedným dychom ale dodávam, že principiálne odmietam nejaké rinčanie zbraní," vyhlásil šéf slovenskej exekutívy. Dodal, že EÚ je geopoliticky slabá napriek tomu, že je to región, kde sa najlepšie žije, kde je mier. Domnieva sa, že je veľmi správne hovoriť o tom, ako posilniť posilnenie EÚ ako globálneho hráča. Tvrdí, že stále sú mnohé zahraničnopolitické témy, ktoré rozdeľujú. Príkladom sú sankcie proti Rusku.

„Prekvapuje ma, že nie sme schopní zhodiť tie sankcie zo stola. Poškodzujú iba nás, nikoho iného," povedal premiér s tým, že ale nikdy nepôjde proti jednote EÚ. Zároveň avizoval, že na európskej pôde bude tvrdo žiadať, aby sa o sankciách rozprávalo a prípadne sa prehodnotili.

Hostiteľ summitu zareagoval aj na kritiku z úst talianskeho premiéra Mattea Renziho a maďarského kolegu Viktora Orbána. Orbán podľa neho chcel viac, pokiaľ ide o tému migrácie a kvót, Renzi zase žiadal väčší tlak na podpisy zmlúv s tretími krajinami v Afrike, ktoré by boli obdobou zmluvy EÚ-Turecko, ktorá hovorí o zadržiavaní migrantov na území danej krajiny.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #bratislavský summit EÚ