Online: Summit EÚ sa venoval bezpečnosti i migrácii

O stave a budúcom smerovaní Európskej únie na piatkovom neformálnom summite v Bratislave hovorili štátnici 27 členských krajín. Na schôdzke sa nezúčastnil zástupca Británie, ktorej voliči sa v júnovom referende vyslovili za vystúpenie krajiny z EÚ. Dianie na summite sledujeme online. Po prvom kole rokovaní lídri absolvovali obed na lodi. Po viac ako hodinovej prestávke pokračovali druhým kolom rokovaní.

16.09.2016 07:00 , aktualizované: 21:10
debata (130)

21.10: Maďarský premiér Viktor Orbán označil summit za neúspešný. Podľa neho sa nepodarilo zmeniť „sebazničujúcu a naivnú“ politiku, ktorú únia zastáva v migračnej kríze. Za jediný úspech označil schválenú pomoc Bulharsku pri ochrane jeho hraníc s Tureckom.

„(Summit) bol celkovo bezvýsledný, pretože sa nepodarilo zmeniť imigračnú politiku Bruselu,“ povedal Orbán na tlačovej konferencii. „V únii naďalej prevláda rovnaká sebazničujúce a naivný imigračná politika ako predtým. Dokonca aj teraz sa stále ešte hovorilo viac o urýchlenií rozdeľovania (utečencov) než o zastavení migrantov na hranici schengenského priestoru.“

Podľa predsedu maďarskej vlády je nutné, aby Nemecko zaviedlo pevný strop pre počet migrantov, ktoré je ochotné prijať. Ak to Berlín neurobí, bude Európa naďalej priťahovať veľké množstvo ľudí, tvrdí Orbán. „V tomto smere sa musí niečo stať,“ povedal.

21.05: Taliansky premiér Matteo Renzi vyjadril nespokojnosť s výsledkami summitu. Upozornil, že zástupcovia 27 krajín EÚ bez Británie nijako nepokročili v riešení migračnej krízy. Summit podľa Renziho „nebol úplnou stratou času“, ale popisovať dnešné opatrenia voči migrácii ako krok vpred „vyžaduje predstavivosť hodnú slovných ekvilibristov“.

Podľa talianskej agentúry ANSA Renzi dokonca odmietol byť na pódiu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom na záverečnej tlačovej konferencii, pretože „nezdieľa rovnaké závery“.

Renzi v nezvyčajne tvrdej reakcii dodal, že sa summit tradične obmedzil na všeobecné formulácie a že EÚ je stále príliš vzdialená tomu, aby primerane čelila výzvam, ktorým musí po odchode Británie čeliť.

21.01: Za pozitívny začiatok k hľadaniu kompromisu označila nemecká kancelárka návrh krajín Visegrádskej štvorky ohľadom flexibilnej solidarity v migračnej politike. „Vidím pozitívny náznak vo vyhlásení postupovať pružne a stále hľadať riešenie. Nakoniec budeme musieť dospieť k riešeniu. Bude zaujímavé s týmito štátmi hovoriť o tom, čo si pod tým predstavujú,“ povedala Merkelová.

Dianie na summite v Bratislave sledujeme online:

Slovenský premiér Robert Fico odpovedá na...
Francúzsky prezident Francois Hollande pred...
+34Predseda Európskej rady Donald Tusk prichádza...

20.28: Šéf Európskej komisie Juncker opäť zdôraznil, že je jasná väzba medzi prístupom na jednotný trh a medzi voľným pohybom osôb. „V tomto smere nepristúpime na kompromis,“ povedal Juncker.

20.26: Tusk tiež pripustil, že budúce rokovania s Londýnom o odchode z EÚ neboli hlavnou témou neformálneho summitu. „EÚ je ale na rokovania o brexite pripravená,“ povedal. Britská premiérka Theresa Mayová mu vraj povedala, že tento rok nepôjde diskusiu spustiť, mohlo by to byť v januári či februári 2017.

19.56: Predseda Európskej rady Tusk v úvode prejavu poďakoval slovenským občanom za trpezlivosť a pohostinnosť. „Na všetkých lídrov urobila celková organizácia summitu veľký dojem,“ povedal.

Lídri podľa Tuska dnes veľmi otvorene diskutovali o dôvodoch súčasnej politickej situácie. „Je skutočnosťou, že milióny občanov EÚ sa necítia v bezpečí. Naše hodnotenie je triezve, no nie porazenecké. Tak ako všetky súhlasíme, že únia nie je dokonalá, zároveň súhlasíme s tým, že je to najlepšie, čo máme.“ Ako povedal, EÚ je odhodlaná napraviť chyby z minulosti a prísť s novými riešeniami.

Taktiež spomenul bratislavskú cestovnú mapu, ktorá stanovuje nasledujúce cieľe do marca budúceho roka. „Nikdy nesmieme opäť umožniť nekontrolované toky utečencov, ako sa to udialo vlani. Takisto je potrebná kontrola vonkajších hraníc. Bude pokračovať spolupráca s Tureckom i ďalšími. "Je potrebné urobiť všetko na podporu krajín EÚ pri zabezpečovaní vnútornej bezpečnosti a boju s terorizmom, prioritou je výmena dát medzi tajnými službami,“ povedal Tusk.

19.47: „Všetci v únii sme presvedčení, že situácia, v ktorej sa nachádza Európa, aj po referende v Británii, bolo dostatočným dôvodom, aby sme sa zamysleli a summit mal byť veľmi správnou odpoveďou,“ povedal Fico na spoločnej tlačovej konferencii s Tuskom a Junckerom. Fico im poďakoval za konštruktívnu spoluprácu, summit podľa neho prebehol v plnej súčinnosti európskych organizácií. Viac sa dočítate v článku Fico: Na summite sme prijali deklaráciu a namaľovali mapu.

Lídri mali úprimnú diskusiu o stave, v ktorej sa nachádza EÚ. Všetci považujeme úniu za najlepší projekt pre Európu. „Sme presvedčení, že sa jednoducho nedá hodiť spiatočka, musíme ísť dopredu pretože prosperita, stabilita a bezpečnosť sa nedá inak zabezpečiť len cez úniu.“

19.27: Sú tu oblasti, ktorým podľa premiéra Fica musí únia venovať obrovskú pozornosť, a to predovšetkým otázka migrácie, vonkajšej a vnútornej bezpečnosti a ekonomické a sociálne témy, ktoré dominovali summitu. „Považujem tento summit za obrovský úspech, pretože únia ukázala vnútornú jednotu,“ vyjadril sa Fico. 27 lídrov podľa neho povedalo, že chce pokračovať v integrácii. „Ja si myslím, že nemáme lepší projekt, ako je Európska únia a preto stálo zato prísť do Bratislavy,“ uzavrel.

19.25: Francúzsky premiér Hollande na tlačovej konferencii povedal, že sa podarilo stanoviť priority a pracovný program na ďalšie mesiace. Európa môže postupovať, ak má jasné priority, ktoré zodpovedajú očakávaniam ľudí. Týmito prioritami sú podľa Hollandea ochrana, bezpečnosť a prosperita.

19.22: Nemecká kancelárka Merkelová zopakovala, že Európa je v kritickej situácii. Potrebuje podľa nej program, ako v najbližších mesiacoch riešiť kľúčové problémy. Podľa Merkelovej sú kľúčovými problémami bezpečnosť, migrácia a ochrana hraníc. Viac si prečítajte v článku Merkelová: Atmosféra v Bratislave sa niesla v duchu spolupráce.

18.44: Podľa hovorcu predsedu Európskej rady sa druhé rokovanie neformálneho summitu EÚ skončilo. Hlavnú tlačovú konferenciu usporiadajú tradične predseda Európskej komisie Juncker, predseda Európskej rady Tusk a predstaviteľ predsedníckej krajiny Fico.

17.56: Plán legislatívnej práce, ktorý predseda Európskej komisie Juncker predložil na summite, obsahuje hlavne body, o ktorých hovoril v stredu v Európskom parlamente. Svoju predstavu ďalšej práce EÚ už podľa diplomatov ponúkol tiež šéf Európskej rady Donald Tusk.

Junckerov dokument je v zásade tabuľkou s naznačenými termínami, v ktorých plánuje komisia predložiť legislatívne návrhy, ktoré pokladá z hľadiska budúcnosti EÚ za zásadné. Napríklad na december je naplánovaný návrh na zriadenie nového spoločného veliteľstva pre únijné operácie či na vznik Európskych zborov solidarity, v rámci ktorých by mladí dobrovoľníci z krajín EÚ prišli pomáhať do krízových oblastí.

Tuskov nový materiál sa príliš nelíši od stručných „poznámok pre tlač“, o ktorých rokovali zástupcovia členských krajín v pondelok na prípravnej schôdzke k summitu. Vtedy v nich spomínal migračnú problematiku, keď podľa neho nemožno dopustiť návrat k chaosu roku 2015, vnútorná a vonkajšia bezpečnosť, vrátane zlepšenia ochrany vonkajších hraníc EÚ alebo návrhy mieriace na podporu a posilnenie európskeho hospodárskeho ras­tu.

17.50: Kancelárka Merkelová a francúzsky prezident Hollande zrejme usporiadajú po summite netypicky spoločnú tlačovú konferenciu.

17.20: Lídri Visegrádskej štvorky sa vo vyhlásení zhodli, že „je potrebné zastaviť počet nelegálnych migrantov“, k čomu má prispieť posilnenie ochrany vonkajších hraníc. Sľúbili tiež „zvýšiť svoje záväzky a aktívne prispieť k spoločnému úsiliu, čo zahŕňa aj ponuku okamžitej pomoci Bulharsku“.

Migračná politika by mala byť založená na „flexibilnej solidarite“, ktorá necháva rozhodovanie o ich konkrétnych príspevkoch na samotných štátoch. EÚ by podľa V4 mala konať jednotne vo vzťahu k nestabilným štátom za južnými a východnými únijnými hranicami.

16.54: Predseda Európskej komisie Juncker zoznámil 27 šéfov štátov a vlád s plánmi komisie na budúci rok, predstavu cesty ďalej predložil aj šéf Európskej rady Donald Tusk.

16.50: EÚ by podľa premiérov krajín Visegrádskej štvorky mala posilniť ochranu vonkajších hraníc a úlohu národných parlamentov. Na všetky rokovania by mali byť pozývané všetky členské štáty.

16.27: Podľa hovorcu Donalda Tuska sa začalo druhé kolo rokovaní na bratislavskom summite s polhodinovým predstihom, teda o 15.30 SELČ.

15.57: Druhé kolo pracovných rokovaní by malo podľa pôvodného programu trvať na Bratislavskom hrade do zhruba 18:00 SELČ. Potom budú nasledovať záverečné tlačové konferencie.

15.30: Krajiny Visegrádskej štvorky (V4) majú pripravené spoločné vyhlásenie, kde sa hlásia k otázke posilnenia bezpečnosti, lepšej kontroly vonkajších hraníc, zachovania politiky súdržnosti, voľného trhu a schengenského priestoru. Po príchode na neformálny summit lídrov EÚ na Bratislavskom hrade to vyhlásil predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

„Česká republika sa domnieva, že by sme nemali strácať čas diskusiou o európskych inštitúciách. Chceli by sme sa sústrediť skôr na tie praktické veci pre každodenný život občanov, teda na bezpečnosť a prosperitu,“ vysvetlil český premiér.

Sobotka sa neobáva, že výstup zo summitu bude pre nezhody slabý. „Je tu veľmi silná vôľa EÚ, aby sme pokračovali v spolupráci. Vecí, na ktorých sa zhodneme, je veľké množstvo. Rozprávame sa o bezpečnosti, boji proti terorizmu, o zastavení nelegálnej migrácie. Máme spoločný záujem na zamestnanosti aj modernizácii európskej ekonomiky. Európa musí zostať konkurencieschop­ná,“ apeloval Sobotka.

15.21: Letisko M. R. Štefánika v Bratislave plánuje v piatok 16. septembra, v deň summitu prezidentov a premiérov krajín Európskej únie, vybaviť spolu 103 pohybov lietadiel, teda odletov a pristátí. Z nich 56 tvoria odlety a prílety pravidelných a charterových letov. Vo štvrtok večer a v piatok dopoludnia pristálo na bratislavskom letisku spolu dvadsať vládnych delegácií. Ako letisko informovalo, v piatok zaznamenalo bezproblémový priebeh vybavovacieho procesu štátne dôležitých letov a rovnako aj pravidelných a nepravidelných charterových letov.

14.57: Lídri ukončili plavbu po Dunaji a vystupujú v prístave. Vrátia sa na Bratislavský hrad, kde sa uskutoční ďalšie kolo rokovaní.

14.09: Vyhliadková loď Regina Danubia, na ktorej obedujú účastníci summitu, je 70 metrov dlhá a 11 metrov široká a normálne má kapacitu 400 cestujúcich. Počas plavby ju obklopujú na všetkých stranách bezpečnostné člny.

Európskych lídrov na lodi sprevádzali na Dunaji... Foto: Reuters
bratislavský summit, plavba na lodi Európskych lídrov na lodi sprevádzali na Dunaji aj policajná ochrana.

13.49: Polícia uzatvorila všetky mosty v Bratislave. Uzatvárajú Štefánikovu, Hodžovo námestie, Staromestskú, nábrežie.

13.47: Francúzsky prezident Francois Hollande v piatok v Bratislave vyhlásil, že Francúzsko vo veci európskej obrany vyvinulo veľké úsilie, ale nemôže a nechce zostať v tejto veci osamotené. (Viac v článku: Hollande prišiel na summit s ‚bratislavským plánom‘ pre Európu)

13.17: Delegácie štátnikov sú v prístave a nastupujú na loď, ktorá o 13.30 vypláva do Danubiany.

13.16: Európa potrebuje novú víziu, potrebuje, aby sa zmenila agenda. Povedal to dnes predseda gréckej vlády Alexis Tsipras pred začiatkom neformálneho rokovania lídrov EÚ v Bratislave. „Potrebujeme sociálnu Európu s rastom, zamestnanosťou a prosperitou pre všetkých ľudí,“ uviedol Tsipras. Zároveň upozornil na to, že EÚ nesmie ísť zlým smerom.

12.58: Prvá časť neformálneho rokovania sa skončila. Lídri sa zhromaždili na nádvorí Bratislavského hradu, aby si spravili spoločnú fotografiu.

12.53: Nábrežná promenáda je uzatvorená od budovy Filozofickej fakulty UK až po osobný prístav, lídri EÚ o 13.30 nastúpia na loď Čunovo a čaká ich plavba po Dunaji a obed.

Areál osobného prístavu v Bratislave je... Foto: Viera Hebertová, Pravda.sk
slovenské národné múzeum, prístav, bratislavský summit eú, Areál osobného prístavu v Bratislave je uzatvorený, lídrov EÚ čaká plavba loďou.

12.47: Summit EÚ je príležitosťou predstaviť európskej politickej špičke Slovensko z kulinárskej a vinárskej stránky. Slovenské víno v posledných rokoch zažiarilo na prestížnych svetových výstavách a v diplomatických kruhoch, kde sa ochutnávajú prvotriedne svetové moky, už vedia, že malá krajina uprostred Európy produkuje výnimočné vína. Také, ktoré znalci označujú prívlastkom veľké. (Viac v článku: Vínna karta na summite EÚ predstaví nové Slovensko)

12.44: Európski lídri by sa mali sústrediť na veci, ktoré členské štáty Európskej únie (EÚ) spájajú, a vyvarovať sa riešení, ktoré by medzi ľuďmi vyvolali negatívne emócie. Povedal to prezident SR Andrej Kiska v súvislosti s neformálnym summitom lídrov EÚ v Bratislave. Želal by si, aby bratislavský summit priniesol signál o jednote a spoločnej budúcnosti. „Želám si, aby bratislavský summit EÚ odštartoval obnovenie dôvery. Naša spoločná Európa nám za to stojí,“ vyhlásil Kiska.

Lídri by si mali postaviť jasné body a presný časový plán v oblastiach, ktoré nás spájajú. „Ako napríklad bezpečnosť, ochrana a kontrola hraníc Schengenu,“ doplnil Kiska. Pripomenul „zvláštnu náladu“, pesimizmus a kritiku voči únii. „O únii sme zabudli povedať pekné slovo a Brusel sa stal nadávkou. Napriek tomu všetkému ale skutočnosť a výsledky európskej spolupráce sú oveľa lepšie ako táto nálada,“ zdôraznila hlava štátu.

Podľa slovenského prezidenta ide v EÚ o krízu dôvery a sebadôvery. „Myslím si, že nikto nemá zázračné riešenie, ako toto obdobie prekonať a dôveru obnoviť. Ale môžeme na tom začať pracovať,“ povedal Kiska, ktorý by si želal, aby bratislavský summit ukončil emocionálne rozdelenie Európy. „A keby ľudia v celej Európe počuli z Bratislavy, že priekopy boli zasypané a priepasti preklenuté. Keby Európa vyslala jasný signál o jednote a spoločnej budúcnosti,“ vyhlásil prezident.

12.17: Budúcnosť Európskej únie je v rukách členských štátov, a nie inštitúcií EÚ, povedal v piatok na summite v Bratislave predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. (Viac v článku: Schulz: Budúcnosť EÚ určujú členské štáty, nie inštitúcie)

12.14: Bratislavčania vzali výzvy úradov, aby opustili hlavné mesto v deň neformálneho summitu lídrov EÚ, vážne. Krátko pred ôsmou hodinou boli cesty v centre mesta takmer bez áut. Dopravný podnik posilnil verejnú dopravu, električky aj autobusy jazdili poloprázdne. Najväčším obmedzením, ktoré súvisí so summitom, sú uzávierky ciest a mostov. (Viac v článku: Summit vyprázdnil Bratislavu, život skomplikujú presuny delegácií)

11.45: Ulice v bratislavskom Starom Meste sú plné policajtov a obrnených vozidiel.

11.30: Európska únia ako projekt stráca podporu svojich občanov, ľudia ju zvyknú kritizovať, preto je potrebná reflexia. Po príchode na summit to vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. „Do popredia sa dostávajú populistické a xenofóbne strany, je to veľmi znepokojujúci trend, ktorý treba zastaviť. EÚ je pritom super projekt, prináša veľa dobrých vecí, ale ľudia to berú ako samozrejmosť,“ upozornil šéf slovenskej diplomacie s tým, že si všímame len veci, ktoré nás rozdeľujú.

Predseda Európskej rady Donald Tusk (vpravo) a... Foto: Reuters, YVES HERMAN
summit EÚ v Bratislave, Fico, Tusk Predseda Európskej rady Donald Tusk (vpravo) a slovensky premiér Robert Fico počas rokovania lídrov Európskej únie na Bratislavskom hrade.
Lídri krajín EÚ na summite v Bratislave - zľava... Foto: Reuters, YVES HERMAN
summit EÚ Bratislava, Juncker, Merkelová, Hollande Lídri krajín EÚ na summite v Bratislave - zľava francúzsky prezident Francois Hollande, predseda Európskej komisie Jean Claude Juncker, írsky premiér Enda Kenny, prezident Cypru Nicos Anastasiades, dánsky premiér Lars Lokke Rasmussen, nemecká kancelárka Angela Merkelová, belgický premiér Charles Michel, taliansky premiér Matteo Renzi a predseda maďarskej vlády Victor Orbán.

11.00: Členovia Európskej únie musia ukázať, že sa vedia zlepšovať. Po príchode na neformálny summit 27 lídrov krajín EÚ na to apelovala nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Sú pred nami neľahké úlohy. Ide o to ukázať, že sa vieme zlepšovať. A to v oblasti vnútornej i vonkajšej bezpečnosti, ale aj pri vytváraní pracovných miest,“ zdôraznila spolková kancelárka. Merkelová ako ďalšie výzvy spomenula digitalizáciu či rozvoj vnútorného trhu. Hovorila tiež o potrebe ochrany vonkajších hraníc schengenského priestoru, ktoré čelia migračnej kríze. „Dúfam, že summit ukáže, že chceme spolupracovať a riešiť problémy, ktoré Európu trápia,“ dodala.

10.30: Štátnici už zasadli k rokovaciemu stolu, bratislavský summit EÚ sa oficiálne začína.

10.28: Nepredávajte Európu je odkaz, ktorý aktivisti organizácie Greenpeace vyslali počas piatkového neformálneho zasadnutia lídrom členských krajín Európskej únie v Bratislave. Dvadsaťdeväť aktivistov zo Slovenska, Česka, Chorvátska, Maďarska, Slovinska a Poľska rozprestrelo v piatok ráno pri Dunaji transparent s nápisom „Don't trade away Europe (Nepredávajte Európu)“. (Viac v článku: Nepredávajte Európu, odkazujú aktivisti lídrom EÚ)

10.25: Uzatvorené ulice a dopravné obmedzenia v Bratislave prinášajú aj úsmevné situácie, ktoré sa nebudú opakovať. Na ľudoprázdnej Štefánikovej ulici sa hraje futbal.

10.11: Vajanského nábrežie v Bratislave je úplne uzatvorené a prísne strážené.

Vajanského nábrežie v Bratislave je uzatvorené... Foto: Viera Hebertová, Pravda.sk
Vajanského nábrežie, bratislavský summit eú, Vajanského nábrežie v Bratislave je uzatvorené a pod prísnou policajnou kontrolou.

10.00: Na Bratislavskom hrade je už väčšina delegácii. Merkelová dúfa, že krajiny EÚ prejavia ochotu spoločne riešiť európske problémy. Premiér Fico privítal aj českého premiéra Bohuslava Sobotku, ktorý chce na summite hovoriť najmä o nelegálnej migrácii a hrozbe terorizmu. (Viac v článku: Sobotka: Musíme zastaviť nelegálnu migráciu)

9.51: Lídri 27 krajín Európskej únie chcú preukázať jednotu a ukázať, že EÚ je jedinečný projekt, v ktorom chceme pokračovať. Počas príchodu na neformálny summit lídrov Európske rady na Bratislavskom hrade to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico. „V dobe po brexite bolo nevyhnutné sa stretnúť. Dvadsaťsedem lídrov bude viesť veľmi úprimnú diskusiu o stave únie. Verím, že pripravíme plán najdôležitejších tém, ktoré treba v najbližšom polroku prebrať. Nepochybujem, že tento summit bude z toho pohľadu úspechom,“ deklaroval premiér.

9.49: Dopravné obmedzenia sa postupne zmierňujú. Obnovili premávku električiek z Peržalky a na Kapucínskej ulici.

9.42: Na Bratislavský hrad dorazila nemecká kancelárka Angela Merkelová.

9.38: Fico s Tuskom privítali na summite chorvátskeho premiéra Tihomira Oreškoviča. Dorazil už aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a francúzsky prezident Francois Hollande. Zdôrazňoval, že bratislavský summit by sa mal zamerať na budúcnosť, opakovane zmienil otázku bezpečnosti.

Predseda Európskej rady Donald Tusk prichádza... Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
Summit EÚ Bratislava, Donald Tusk Predseda Európskej rady Donald Tusk prichádza na bratislavský hrad, kde sa začína neformálny summit Európskej únie.
Francúzsky prezident Francois Hollande pred... Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
Summit EÚ Bratislava, Francois Hollande Francúzsky prezident Francois Hollande pred mikrofónmi televíznych štábov pred začiatkom summitu Európskej únie na Bratislavskom hrade.
Slovenský premiér Robert Fico odpovedá na... Foto: Reuters, YVES HERMAN
Summit EÚ Bratislava, Robert Fico Slovenský premiér Robert Fico odpovedá na Bratislavskom hrade na otázky novinárov pred začiatkom summitu lídrov Európskej únie.

9.15: Na Bratislavský hrad dorazili prvé delegácie. Ako prvý dorazil luxemburský premiér Xavier Bettel. Nasledoval ho Donald Tusk, ktorý neposkytol novinárom žiadne vyjadrenie. Privítal ho premiér Fico. Dostal sa aj dánsky Mark Rutte.

9.13: Pre summit premiérov a prezidentov 27 členských štátov Európskej únie v Bratislave sú už od 7:30 do 9:30 ďalšie dopravné obmedzenia. Ako informovala bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová, priebežne budú uzatvárať Vajanského nábrežie, Rázusovo nábrežie, Námestie armádneho generála Ludvíka Svobodu, a to od Šafárikovho námestia a z opačnej strany od Mlynskej doliny. Premávku bude polícia usmerňovať.

Dopravný podnik zabezpečil od 7:30 odklon trolejbusov. Ako informuje oficiálna webová stránka Dopravného podniku Bratislava, vylúčená je premávka liniek 203, 207 a 208 na Palisádoch. Linka 203 premáva v úseku Koliba – Hodžovo námestie. Linka 207 cez Pražskú, Šancovú, Karadžičovu. Linka 212 z Pražskej cez Šancovú a Karadžičovu. Od 8:00 je uzavreté Hodžovo námestie, linka 83, 84, 93 je odklonená cez Šancovú, Karadžičovu cez Most Apollo. Šafárikovo námestie je uzavreté. Električkové linky jazdia bez obmedzenia. Linka 208 a 70 pôjde po skrátenej trasa po Rádiovú.

9.04: Zochova a priľahlé ulice sú uzatvorené. Nepremávajú autobusy a električky.

8.52: Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval lídrov krajín Európskej únie na „triezvy a brutálne úprimný“ pohľad na problémy celého bloku v čase po šokujúcom hlasovaní Británie za vystúpenie z únie. Tusk to uviedol vo vyhlásení vydanom v predvečer neformálneho bratislavského summitu hláv štátov a predsedov vlád 27 členských krajín EÚ. (Viac v článku: Tusk: Európska únia sa musí pozrieť na problémy triezvo)

8.38: „V rannej časti, ktorá by sa mala začať o 10:00, budeme hovoriť o diagnóze, kde sa dnes Európska únia nachádza. Môže to byť veľmi zaujímavá, ale súčasne veľmi kritická časť diskusie. Po skončení prvej časti pôjdeme na loď a popoludní sa vraciame späť, aby sme pokračovali v diskusii, hľadali témy, ktoré chceme ponúknuť európskej verejnosti na nasledujúcich šesť mesiacov,“ zhrnul program summitu premiér. Fico však diskusie viesť nebude, táto úloha ostane predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi.

8.26: Minister Lajčák upozornil na výnimočnosť summitu. „Summit je historický aj tým, že doteraz sa lídri stretávali v Bruseli, aby riešili otázky finančnej krízy, bezpečnosti, migrácie. Toto je prvýkrát za desať rokov, čo sa stretávajú mimo Bruselu, prvýkrát vo formáte 27 a prvýkrát, čo sa budú venovať Európskej únii ako takej,“ vysvetľuje.

8.25: Polícia uzavrela Starý most, nepremávajú električky z Petržalky. Na moste čakajú chodci a cyklisti.

Polícia uzavrela Starý most. Na petržalskej... Foto: Ivan Majerský, Pravda
starý most, bratislavský summit eú, zavretý starý most, Polícia uzavrela Starý most. Na petržalskej strane zostali stáť električky, ale aj chodci a cyklisti.

8.04: Španielsky premiér Mariano Rajoy absolvoval prechádzku po bratislavskom nábreží.

8.03: Najvýznamnejšou úlohou summitu podľa slovenského premiéra je zastaviť vlnu pesimizmu a súčasne eliminovať riziko ďalšej možnej série referend alebo pokusov o oslabovanie. „Ak odštartujeme v Bratislave proces a povieme si, že EÚ je jedinečný projekt, na ktorom nám záleží, rovnako si priznáme nejaké chyby a súčasne pomenujeme konkrétne témy, na ktoré sa chceme v nasledujúcich mesiacoch sústrediť, tak to bude mimoriadne úspešný summit,“ konštatuje Fico.

8.00: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák informoval, že na summit sa zaregistrovalo 343 delegátov, 1350 novinárov, z toho 1100 zahraničných. "Zhruba 500 dodávateľov sa podieľa na zabezpečení fungovania tohto podujatia. Bude tu 75 tlmočníkov a niekoľko desiatok osobných strážcov. Toto podujatie nemá na Slovensku obdobu, môže sa porovnávať iba so summitom Bush-Putin,“ povedal. Bratislava je dnes podľa jeho slov nielen hlavným mestom Európy, ale mestom, na ktoré sa upiera pozornosť celého sveta. Dokazujú to podľa neho akreditovaní novinári z celého sveta – zo Spojených štátov, Mexika, Južnej Afriky i z Japonska.

7.54: Centrum Bratislavy je takmer prázdne, na cestách je viac vozidiel MHD ako áut. Hustota premávky nepripomína koniec pracovného týždňa, ale víkend. Viaceré prevádzky v centre mesta zostanú zatvorené z technických príčin.

Bratislavčania zobrali výzvy na opustenie mesta... Foto: Viera Hebertová, Pravda.sk
bratislavský summit eú, bratislava, staré mesto, most snp, Bratislavčania zobrali výzvy na opustenie mesta vážne, premávka je pokojná, MHD je prázdna.

7.30: Dopravné obmedzenia počas summitu zasiahnu veľkú časť Bratislavy. (Viac o obmedzeniach v článku: Kolóny v Bratislave môžu zmierniť dovolenky a zatvorené školy)

Foto: BB MAPY
mapa bratislava, obmedzenia

7.15: Schôdzka v slovenskom hlavnom meste by mala viesť k takzvanému bratislavskému procesu. Jeho úlohou je pohnúť úniu vpred, aby sa EÚ k viacerým konkrétnym opatreniam dopracovala do marca budúceho roku. (Viac v článku: V Bratislave sa pokúsi únia pohnúť vpred)

7.10: Predseda Európskej rady Donald Tusk v otvorenom liste účastníkom summitu okrem iného napísal, že mnoho ľudí, a to nielen v Británii, si teraz myslí, že účasť v EÚ ide proti stabilite a bezpečnosti. Členské krajiny EÚ sa napríklad rozdelili v názoroch na riešenie migračnej krízy, spory sa nevyhli ani otázke rozpočtovej zodpovednosti či miery spolupráce v bezpečnostnej a obrannej oblasti.

7.08: Summit budú sprevádzať mimoriadne bezpečnostné opatrenia a rozsiahle obmedzenia v doprave, ktoré budú najväčšie od roku 2005, keĎ sa v Bratislave zišli na spoločnej schôdzke vtedajší americký prezident George Bush mladší so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

7.05: Minister vnútra Robert Kaliňák už pred summitom vyzval Bratislavčanov, aby sa rozhodli pre predĺžený víkend a strávili ho mimo mesta. Rovnako odporučil odložiť návštevu Bratislavy ľuďom z iných regiónov.

7.00: Dopravné obmedzenia sa začali v Bratislave už ráno. Polícia na približne dve hodiny uzavrie diaľnicu a cesty na trase od bratislavského letiska po Bratislavský hrad, kde sa samotné rokovania uskutoční. Toto opatrenie zrejme postihne aj tranzitnú dopravu. Komplikácie v doprave by mohli nastať počas dňa pri presunoch delegácií v súvislosti s plánovanou plavbou po Dunaji a tiež po skončení summitu, keď zase budú uzavreté cesty k letisku. (Viac v článku: Na deň D sa obyvatelia pripravili)

130 debata chyba
Viac na túto tému: #bratislavský summit EÚ