Nová pohraničná stráž EÚ začne fungovať v októbri

Nová Európska hraničná a pobrežná stráž začne fungovať začiatkom októbra počas predsedníctva Slovenska v Európskej rade. Slovenskému ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi a komisárovi pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitrisovi Avramopoulosovi to na stretnutí v Štrasburgu povedal výkonný riaditeľ agentúry FRONTEX Fabricio Leggeri.

13.09.2016 14:13
debata (16)

Ako informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Andrea Dobiášová, zároveň im predstavil harmonogram implementácie jednotlivých úloh Európskej hraničnej a pobrežnej stráže, ktorý by mala Rada ministrov vnútra schváliť už v stredu. „Som rád, ako rýchlo sa Európska komisia vyrovnala s touto dôležitou otázkou,“ povedal minister Kaliňák.

Európska pohraničná a pobrežná stráž vyplní chýbajúci článok v posilnení vonkajších hraníc EÚ, ktorá sa bude môcť vrátiť späť k normálnemu fungovaniu schengenského priestoru. Je súčasťou opatrení v rámci európskej migračnej agendy zameraných na posilnenie riadenia a bezpečnosti vonkajších hraníc EÚ. Okrem iných úloh bude mať na starosti aj organizovanie spoločných operácií a rýchlych pohraničných zásahov na posilnenie schopnosti členských štátov plniť si záväzky, pokiaľ ide o kontrolu vonkajších hraníc Európskej únie.

Návrh nariadenia o Európskej pohraničnej a pobrežnej stráži bol Európskou komisiou predstavený v decembri 2015 ako jedno z opatrení Európskej migračnej agendy. Podľa kompromisného textu prijatého európskymi inštitúciami v júni tohto roku Európsku hraničnú a pobrežnú stráž predstavuje vlastne agentúra Frontex s rozšírenými úlohami. Tá bude okrem svojich stálych zamestnancov, ktorých počet sa zdvojnásobí, disponovať aj operatívcami z členských štátov, ktorých budú musieť členské štáty agentúre poskytnúť do troch dní od adresovania žiadosti na ich vyslanie. Sídlo agentúry zostane naďalej v poľskej Varšave.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #pohraničná stráž #hraničná a pobrežná stráž #Fabricio Leggeri