Fico: Potrebujeme urobiť diagnózu toho, kde sa EÚ nachádza

V tomto momente premiér Robert Fico ešte stále komunikuje s ostatnými lídrami dvadsaťsedmičky, s ktorými diskutuje o možných nezáväzných záveroch summitu. Premiér ďalej na dnešnom Výbore NR SR pre európske záležitosti zdôraznil, že neformálnu schôdzku bude riadiť predseda Európskej rady Donald Tusk, nie slovenský premiér. Fico zároveň poprosil zriaďovateľov škôl, aby dali deťom riaditeľské voľno.

12.09.2016 13:42
fico Foto: ,
Hlavným cieľom Bratislavského summitu, ktorý sa uskutoční v piatok 16. septembra, je, aby si lídri vymenili názory na budúcnosť EÚ po tom, čo občania Veľkej Británie zahlasovali v júni v referende za odchod z EÚ, povedal Robert Fico.
debata (6)

Hlavným cieľom Bratislavského summitu, ktorý sa uskutoční v piatok 16. septembra, je, aby si lídri vymenili názory na budúcnosť EÚ po tom, čo občania Veľkej Británie zahlasovali v júni v referende za odchod z EÚ. „Je preukázateľný záujem dvadsaťsedmičky urobiť elementárnu sebareflexiu a diagnózu toho, kde sa EÚ nachádza,“ vysvetlil na výbore Fico. Zdôraznil, že on sám nie je prívržencom radikálnych riešení. Narážal tak na to, že niektoré štáty sú za zásadné zmeny, ktoré by si vyžadovali otváranie zmlúv, a naopak, niektoré krajiny zásadné zmeny nežiadajú vôbec. Keďže na tom neexistuje konsenzus, podľa Fica na summite nemá príliš zmysel hovoriť o otváraní zmlúv.

„Zdá sa, že Európska únia sa do seba zamilovala. Zistili sme, že nás mnoho regiónov predbehlo, mnohé mechanizmy nefungujú, ako by sme chceli. Privítal by som, ak by sme definovali niekoľko silných tém, ktoré by mali byť komunikované do konca bratislavského procesu, teda do jari 2017,“ priblížil ďalej poslancom Fico.

Týmito témami by pritom mali byť bezpečnosť nielen vo vzťahu k terorizmu, ale aj hospodárska a sociálna bezpečnosť. Druhou témou budú ďalšie investičné stimuly, podpora hospodárskeho rastu. „Európsky motor nejde všade rovnako. Visegrádska štvorka šlape dobre, je jedným z najsilnejších regiónov, ale iné regióny nefungujú tak dobre,“ myslí si šéf slovenskej exekutívy. Treťou témou má byť lepšia komunikácia s verejnosťou o európskych témach. Lídri by mali diskutovať aj o silnejšej Európskej únii z pohľadu geopolitiky. „Sme na začiatku, nikto nečaká, že sa prijmú závery „takto to bude a nijako inak“,“ povedal premiér.

Fico odpovedal poslancom aj na otázku o bezpečnostných opatreniach v Bratislave. Ministerstvo vnútra verejnosti odporúča, aby sa v tento deň ľudia pripravili na uzatvorené cesty a radšej minimalizovali pohyb autami po Bratislave. Bezpečnostné opatrenia, na ktorých ministerstvo vnútra spolupracuje aj so zahraničnými bezpečnostnými zložkami, budú na najvyššej možnej úrovni.

Pracovné stretnutia budú na Bratislavskom hrade a tlačové konferencie v priestoroch výstaviska Incheba na petržalskej strane Dunaja. V ich okolí bude rozšírená bezpečnostná zóna. Napríklad ráno bude uzatvorený diaľničný obchvat, ale aj Most SNP a uzavrú tiež cestu až po Bratislavský hrad. Dôrazné bezpečnostné opatrenia sa budú týkať aj bratislavského letiska. Podľa Fica sa nám tieto opatrenia môžu zdať prehnané, ale ako vysvetlil, v Bratislave sa koná summit po mnohých rokoch. „Brusel, kde sa konajú summity, má zabehnuté bezpečnostné opatrenia. Keď to nevidíme, naše sa nám môžu zdať prehnané. Treba sa ospravedlniť verejnosti, keď pociťuje určité prekážky. Chcel by som požiadať všetkých zriaďovateľov škôl, aby v piatok dali voľno, aby nedochádzalo k stretom opatrení a verejnosti,“ priznal Fico.

V piatok 16. septembra sa na Bratislavskom hrade koná summit 27 štátov Európskej únie bez Veľkej Británie. Lídri sa stretnú po tom, čo v júni občania Británie v referende zahlasovali za odchod z európskeho klubu. Budú diskutovať o tom, ako má EÚ po odchode ostrovov vyzerať. Premiérov a prezidentov čaká dopoludnia diskusia na Bratislavskom hrade, naobedujú sa na lodi plávajúcej smerom k Danubiane a neskôr sa vrátia opäť na Hrad. Summit by mal končiť v podvečerných hodinách. Hlavy vlád a štátov neočakávajú zásadné a záväzné závery, sú však za naštartovanie diskusie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #summit