Vo veci brexitu je teraz rad na Británii, tvrdí Donald Tusk

Predseda Európskej rady Donald Tusk apeloval na Britániu, aby s dva roky trvajúcim procesom rokovaní o svojom vystúpení z EÚ začala čo najskôr. Uviedol to vo štvrtok v Londýne počas stretnutia s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

08.09.2016 14:11
Donald Tusk Foto: ,
Donald Tusk.
debata (2)

Ako napísala agentúra AP, Tusk sa v prítomnosti Mayovej vyjadril, že „teraz je to na vás“. Dodal tiež, že nemá pochybnosti o tom, že obe strany napokon dospejú k spoločnému strategickému cieľu, ktorým budú čo najtesnejšie vzťahy.

Mayová však vyhlásila, že Británia sa nebude ponáhľať s otvorením rokovaní o brexite, pretože sa na ne treba dobre pripraviť. AP v tejto súvislosti pripomenula, že v Mayovej vláde vládnu rozpory ohľadom toho, čo chce Británia na rokovaniach o brexite dosiahnuť.

Britský minister poverený rokovaniami o brexite David Davis minulý týždeň označil za „nepravdepodobné“, že by Británia mohla zostať na jednotnom trhu EÚ s tovarom a službami a zároveň dosiahla aj zavedenie obmedzení na imigráciu z krajín EÚ. Voľný pohyb osôb medzi členskými štátmi je pritom základným princípom EÚ.

Mayovej hovorca neskôr zdôraznil, že Davis vyjadril svoj osobný názor, nie postoj vlády. Samotná Mayová v stredu pred poslancami britského parlamentu vyhlásila, že ohľadom začatia rokovaní o brexite „nebudeme prijímať rozhodnutia, kým nebudeme pripravení“. Súčasne avizovala, že vláda sa nebude vyjadrovať ku každému zvratu či zmene, ku ktorým dôjde počas rokovaní.

Rokovanie Tuska s Mayovou v Londýne predchádza budúcotýždňovému summitu EÚ v Bratislave, ktorý bude prvým bez účasti Británie po tom, ako sa väčšina britských voličov v referende 23. júna vyslovila za odchod svojej krajiny zo zväzku EÚ. Tusk uviedol, že v Bratislave sa bude rokovať o politických dôsledkoch brexitu.

Mayová stála pred referendom o brexite, ktoré sa konalo 23. júna, na strane zotrvania v EÚ, ale zaviazala sa rešpektovať jeho výsledok a realizovať želanie väčšiny britských voličov. Zatiaľ napriek nátlaku ostatných členských krajín únie Británia neoznámila, kedy spustí proces brexitu, ktorý sa začína odvolaním sa na článok 50 Lisabonskej zmluvy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Brexit