Lajčák označil stretnutie ministrov v Bratislave za historickú udalosť

Najatraktívnejšou témou neformálneho stretnutia ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ (Gymnich), ktoré sa tentoraz konalo v Bratislave, bolo Turecko. Na tlačovej konferencii s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federicou Mogheriniovou to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

03.09.2016 18:18
lajčák, mogheriniová Foto: ,
Sprava: Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák a vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku a podpredsedníčka Európskej komisie Federica Mogheriniová počas tlačovej besedy, ktorá sa konala po neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín EÚ o aktuálnych otázkach zahraničnej a bezpečnostnej politiky.
debata (9)

O Turecku diskutovali ministri dvakrát – v piatok v kruhu členských štátov a v sobotu s tureckým ministrom pre európske záležitosti. „Diskutovali sme o tom, ako vnímame vývoj v Turecku a ako vidíme ďalší rozvoj vzťahov medzi EÚ a Tureckom,“ uviedol Lajčák.

Ministri sa počas rokovania ďalej venovali zhodnoteniu plnenia Minského procesu a čo je potrebné urobiť pre to, aby sa dynamizoval. Rovnako sa venovali téme, ako naplniť nedávno prijatú globálnu stratégiu EÚ, aby sa z tohto dokumentu stal plán konkrétnych aktivít na úrovni členských krajín.

Intenzívne diskusie

Stretnutia v Bratislave sa zúčastnili i partneri z kandidátskych krajín (Čierna Hora, Srbsko, Macedónsko, Albánsko). „Rokovanie bolo venované témam, ako je prevencia radikalizmu, extrémizmu a boj proti terorizmu. To sú témy, v ktorých sme partneri, ohrozujú nás rovnako, preto im musíme čeliť spoločne,“ dodal.

Ministrov ešte čakalo rokovanie s členmi Východného partnerstva, s ktorými chceli diskutovať o budúcnosti tohto formátu a možnosti naplnenia jeho vízie a samotného fungovania.

Lajčák Gymnich v Bratislave označil za historickú udalosť pre Slovensko. Napriek tomu, že pre neho to bolo už 12. stretnutie ministrov zahraničných vecí, nepamätá si, kedy mali takú intenzívnu diskusiu bez prestávky.

V rámci rokovaní s kandidátskymi krajinami predstavitelia EÚ prejavili plnú podporu štátov posunúť sa vpred v integračnom procese najmä na západnom Balkáne. Ocenila i veľa odvedenej práce v boji proti radikalizmu, terorizmu a v riadení migračných tokov.

V otázke implementácie globálnej stratégie sa ministri zhodli na tom, že toto je správna cesta vpred, bude však ešte predmetom ďalšieho rozpracovania.

Mogheriniová ocenilo slovenské predsedníctvo

Predtým, ako Mogheriniová predstavila konkrétne závery Gymnichu, uviedla, že Slovensko predsedá Rade EÚ v zložitom čase nielen pre Európu a región, ale aj pre zvyšok sveta. „Ak môžem posúdiť na základe veľmi intenzívnej práce, ktorá prebehla počas posledných dvoch dní, tak slovenské predsedníctvo je už teraz veľkým úspechom a naozaj prispelo výrazným spôsobom k budovaniu spoločných pozícií a posunulo vpred množstvo dôležitých otázok,“ ohodnotila Slovensko vysoká predstaviteľka.

Tureckému ministrovi vyjadrili zvyšní ministri na čele s Mogheriniovou plnú solidaritu a taktiež hlbokú úctu k tomu, ako sa inštitúcie a ľudia zomkli, vrátane opozície, aby obhájili demokraciu proti pokusu o prevrat.

„EÚ od začiatku obhajovala legitímne a demokraticky zvolené inštitúcie vrátane parlamentu a vyjadrili sme našu podporu,“ konštatovala. Sobotňajšie zasadnutie chce využiť na prípravu stretnutia na vysokej politickej úrovni v Ankare, ktoré sa bude konať budúci týždeň.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Miroslav Lajčák #Gymnich