Sobotka a Orbán navrhujú v Bratislave rokovať o európskej armáde

Český premiér Bohuslav Sobotka navrhol, aby sa Európska únia na svojom neformálnom septembrovom summite v Bratislave venovala otázke spoločnej európskej armády. Sobotka k tomu vyzval na tlačovej konferencii pred piatkovým zasadnutím premiérov krajín Visegrádskej štvorky za účasti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Pre vytvorenie európskej armády sa vyslovil aj maďarský premiér Viktor Orbán.

26.08.2016 13:42 , aktualizované: 17:02
Fico, Merkelová, Szydlová, Sobotka, Orbán, Foto: ,
Zľava: Robert Fico, Angela Merkelová, Beata Szydlová, Viktor Orbán, Bohuslav Sobotka na spoločnom stretnutí krajín V4 vo Varšave.
debata (50)

„Je možné, že dôjdeme k určitému prieniku, rysujú sa určité body, na ktorých sa v Bratislave budeme môcť zhodnúť,“ povedal Sobotka k neformálnemu bratislavskému summitu, na ktorom budú predstavitelia 27 členských krajín bez Británie rokovať o ďalšom smerovaní bloku po chystanom odchode Spojeného kráľovstva. Sobotka poznamenal, že by bolo dobré znovu otvoriť tému európskej armády.

Jej vznik podporuje okrem iného aj Orbán. „Prioritne by sme sa mali venovať problému bezpečnosti, mali by sme začať s budovaním spoločnej európskej armády,“ povedal Orbán na tlačovej konferencii vo Varšave.

Premiér Robert Fico povedal, že únia by mala pri hľadaní svojej budúcnosti zvážiť aj dôraz na svoje silové postavenie. Fico tiež povedal, že bratislavský neformálny summit EÚ bude začiatkom dlhodobejšieho procesu a že vrcholné stretnutie pomôže definovať stav, v ktorom sa únia v súčasnosti nachádza. „Nemôžeme si dovoliť v Bratislave zlyhať,“ dodal.

Merkelová vyhlásila, že hoci bratislavský summit nebude ten, na ktorom budú prijaté rozhodnutia, položí toto stretnutie základy pre ďalšie rozhodovanie. „V Bratislave sa musíme zamerať na to, čo máme spoločné,“ povedala. Ako o témach rokovania sa zmienila o bezpečnosti, migrácii aj humanitárnej zodpovednosti.

Fico: Začínam mať pred Bratislavským summitom rešpekt

Premiér Robert Fico začína mať rešpekt pred Bratislavským summitom, ktorý sa koná 16. septembra. Prispela k tomu čulá diplomatická aktivita pred summitom. Keď summit navrhoval, mal pocit, že pôjde o bežnú výmenu názorov na to, ako by mala fungovať Európska únia po odchode Veľkej Británie.

„Keď však sledujem neuveriteľne čulú diplomatickú aktivitu, začínam mať obrovský rešpekt. Ten rešpekt vyplýva z toho, že sú tu obrovské očakávania, ale aj pomerne rozdielne názory,“ povedal Fico pred začiatkom rokovania so svojimi kolegami z Visegrádskej štvorky s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vo Varšave.

Rozdielne názory medzi krajinami sú podľa Fica hlavne na otázku, či EÚ potrebuje zmeny, ktoré si vyžadujú otváranie európskych zmlúv. Podľa premiéra sú krajiny, ktoré zmluvy chcú otvoriť, iné krajiny tvrdia, že Únia také hlboké zmeny nepotrebuje a ďalšie krajiny zase hľadajú zlatú strednú cestu.

„Je potrebné, aby sme si priblížili svoje postoje. Nemôžeme si dovoliť v Bratislave zlyhať, to by bol ten najhorší signál pre európsku verejnosť,“ povedal Fico s tým, že Bratislavský summit by mal naštartovať diskusiu o budúcnosti EÚ. Na summite sa chce s lídrami dvadsaťsedmičky venovať témam ako bezpečnosť, a to nielen o vnútornej bezpečnosti, nielen v súvislosti s terorizmom, ale aj ekonomickej bezpečnosti.

„Hospodárske a sociálne témy musia byť súčasťou,“ priblížil Fico. Ďalej by sa mal rozoberať aj vzťah členských krajín s európskymi inštitúciami. Fico chce tiež navrhnúť ďalšiu tému, a to tému s názvom Európska únia ako silný globálny hráč.

Jeho partneri z V4 dodali, že si prajú, aby sa venovali témam, ktoré EÚ spájajú a nie rozdeľujú. Ostatní partneri hovorili na tlačovej konferencii, ktorá sa uskutočnila ešte pred rokovaním, najmä o bezpečnosti. Maďarský premiér Viktor Orbán sa dokonca vyslovil za spoločnú európsku armádu.

Na júlovom stretnutí o európskej armáde zase hovoril český partner Bohuslav Sobotka. Poľsko, ktoré zastupovala premiérka Beata Szydlová, v súvislosti s bezpečnosťou hovorilo najmä o podpore krajín, kde sú vojenské konflikty. Zároveň navrhuje také zmeny, aby „Európska únia bola vnímaná ako riešenie problému, a nie ako problém samotný“.

Nemecká kancelárka Merkelová uviedla, že je za zlepšenie digitalizácie, v ktorej ešte zaostávame. Podľa jej slov chce v súvislosti so summitom zdôrazniť to, čo máme spoločné, aby sme sa pohli vpred. Pokiaľ ide o migráciu, kľúčovým je podľa nej register prichádzajúcich a odchádzajúcich zo schengenu.

Merkelová: Brexit nám ukazuje, že musíme viac komunikovať

Rozhodnutie Británie vystúpiť z Európskej únie odhalilo potrebu lepšej komunikácie vo vnútri európskeho bloku vystavenému bezpečnostným a ekonomickým výzvam. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to povedala dnes pred rokovaním s lídrami štvorice krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo Varšave.

Je „dôležité, aby sme sa navzájom počúvali na úrovni rôznych formátov“, povedala Merkelová. „Pretože odchod Británie nie je iba takým javom – je to hlboký zásah do histórie a integrácie Európskej únie, a preto musíme nájsť presnú odpoveď,“ citovala ju agentúra DPA.

Sobotka: Rokovanie V4 ukázalo význam otázky bezpečnosti v Európe

Dnešné stretnutie premiérov krajín Vyšehradskej štvorky za účasti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej ukázala, že téma bezpečnosti v Európe je prioritná. Po skončenom rokovaní to vyhlásil český premiér Bohuslav Sobotka, ktorý stretnutie označil za rýchle, otvorené a užitočné. „Potvrdilo sa, že téma, ktorá dnes Európou rezonuje ako číslo jedna, je bezpečnosť. Nielen v rámci V4, ale aj Nemecka,“ povedal Sobotka.

Český premiér tiež uvítal, že jeho návrh otvoriť tému spoločnej európskej armády podporil maďarský premiér Viktor Orbán. Sobotka tiež nastolil otázku ochrany vonkajších hraníc EÚ, presadzovania spoločných pravidiel a pomoci príslušným krajinám v ochrane schengenských hraníc.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Viktor Orbán #Angela Merkelová #Bohuslav Sobotka #Visegrádska štvorka #Beata Szydlová #predsedníctvo v Rade EÚ