Šefčovič: Európa potrebuje plyn zo Stredomoria

Aby sa v Európe nezopakovala situácia spred pár rokov, keď domácnosti a podniky ostali bez plynu, je potrebné pokračovať vo výstavbe dôležitých infraštrukturálnych projektov. Ministri v oblasti energetiky a klímy EÚ minulý týždeň v bratislavskej Redute prvýkrát spoločne diskutovali aj o budúcnosti skvapalneného zemného plynu (LNG).

18.07.2016 17:00
euro volby, maros sefcovic Foto: ,
EÚ chce dobudovať severojužnú infraštruktúru na prepravu skvapalneného zemného plynu.
debata (60)

„Vzhľadom na roky 2006 a 2009, keď boli dodávky plynu na Slovensko prerušené, je nástup LNG na svetové trhy veľmi vítaným riešením. Je potrebné, aby sme pokročili v budovaní severojužnej infraštruktúry, čím získame plyn z oblasti Stredomoria,“ uviedol na stretnutí s novinármi podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Eurokomisár očakáva, že do roku 2020 sa zvýši podiel objemu dodávok LNG do Európy až o 50 percent. Podľa vyjadrení ministrov je dôležité najmä vybudovať vnútroeurópsku infraštruktúru tak, aby boli dodávky LNG dostupné pre všetky krajiny EÚ. Únia sa plánuje v budúcnosti spoliehať najmä na dodávky z Kanady, USA, Austrálie a Kataru. Ceny LNG sú pritom už dnes porovnateľné s cenami plynu, ktorý prúdi potrubím, dodal Šefčovič.

Severojužné prepojenie podporili najvyšší energetickí predstavitelia v časoch, keď sa Európa snaží znižovať závislosť od ruského plynu. Zámerom Energetickej únie je tiež snaha o diverzifikáciu zdrojov a prepravných trás. „Diverzifikácia zdrojov plynu prostredníctvom LNG je pre všetky členské štáty potrebná najmä z hľadiska energetickej bezpečnosti,“ spresnil minister hospodárstva Peter Žiga.

Severojužný plynárenský koridor spája plynárenské siete a LNG terminály naprieč celou strednou a východnou Európou. Jeho súčasťou je tiež projekt poľsko-slovenského prepojenia, čím získajú slovenskí odberatelia prístup k poľskému trhu, vrátane zemného plynu z tamojšieho LNG terminálu.

Rozsiahlou infraštruktúrou by v budúcnosti mohol do Európy prúdiť plyn napríklad z kaspickej oblasti. Slovenský prepravca Eustream a poľský prevádzkovateľ prepravnej siete Gaz-System pripravujú na prelome júla a augusta takzvanú procedúru Open Season. Jej cieľom je zistiť predbežný záujem o kapacity pripravovaného plynovodu u prepravcov plynu.

Svoj vlastný LNG terminál by však v budúcnosti mohlo mať aj Slovensko. Začiatkom marca tohto roka predstavilo európske zoskupenie hospodárskych záujmov Danube LNG zámer vybudovať v bratislavskom prístave plávajúci terminál na skvapalnený plyn. Stať by sa tak malo do štyroch rokov. Do hlavného mesta by tak po Dunaji mohli priplávať tankery s LNG plynom až z ďalekých Spojených štátov.

Slovensko zároveň najnovšie získalo podporu od Bulharov pre svoj projekt Eastring. Plynovod, ktorý je súčasťou severo-južného koridoru a súčasne sa ocitol na zozname prioritných projektov EÚ, má spojiť kompresorovú stanicu vo Veľkých Kapušanoch s Maďarskom, Rumunskom a Bulharskom až k hraniciam Grécka a Turecka. Fungovať by mal obomi smermi. „V tejto chvíli považujeme za našich najväčších partnerov Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. Po podpise na firemnej úrovni zo začiatku júna sme spoločne podpísali memorandum o porozumení práve s Bulharskom,“ uzavrel minister Žiga.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #zemný plyn #energetika #Maroš Šefčovič