Slovensko vedie prípravy na ďalší dôležitý summit o otepľovaní

Maroko vo februári dokončilo prvú fázu výstavby najväčšej solárnej elektrárne na svete a práve marocký Marrákeš bude v novembri hostiť ďalšiu dôležitú konferenciu o klimatických zmenách.

13.07.2016 15:00
púšť, voda, sucho, dieťa, otepľovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

V Bratislave sa preto stretli európski ministri životného prostredia, aby sa dohodli na spoločnom postupe v ďalších rokovaniach. „Pripravujeme sa na veľkú konferenciu v Marrákeši a na postup a postoj únie na týchto rokovaniach,“ povedal László Sólymos, slovenský minister životného prostredia. Slovensko tento polrok predsedá Rade Európskej únie.

Marocká konferencia COP22 nadväzuje na historický summit v Paríži COP21, kde sa krajiny celého sveta dohodli na boji proti klimatickým zmenám a na snahe udržať globálne otepľovanie v tomto storočí pod 2 stupňami Celzia. Tento cieľ sa však podarí splniť, len ak všetky krajiny výrazne obmedzia produkciu skleníkových plynov na čele s oxidom uhličitým, ktorý sa do atmosféry dostáva spaľovaním fosílnych palív, ako je ropa či uhlie.

Dôkazy o tom, že Zem sa začína prehrievať, sú čoraz očividnejšie a je pravdepodobné, že ďalšie generácie budú žiť na podstatne odlišnej planéte, ako ju poznáme dnes. Trend globálneho otepľovania potvrdili aj najnovšie merania, podľa ktorých bol rok 2015 najteplejší v histórii meraní – teda od roku 1880. A rok 2014 bol teplejší ako predchádzajúce roky. Podľa amerického Národného úradu pre oceány a atmosféry (NOAA) bola teplota minulý rok o 0,9 stupňa Celzia vyššia, ako je priemer z rokov 1981 až 2010. Na súši bola teplota dokonca 1,33 °C nad priemerom. K približne rovnakým výsledkom dospela aj americká vesmírna agentúra NASA. Zverejnené informácie prispejú k tlaku na obmedzenie emisií skleníkových plynov, ktoré je podľa vedcov nevyhnutné na zastavenie globálneho otepľovania a narušenie globálnej klímy.

Rok 2016 bude ešte teplejší ako uplynulý rok. To je celkom istá stávka.
Thomas Karl, Národný úrad pre oceány a atmosféry (NOAA)

„Rok 2016 bude ešte teplejší ako uplynulý rok. To je celkom istá stávka. Nevidíme žiadne náznaky otočenia tohto trendu,“ povedal Thomas Karl z NOAA. Takmer všetky krajiny sveta minulý rok v decembri na konferencii COP21 v Paríži vyjadrili odhodlanie bojovať proti klimatickým zmenám a zaviazali sa znížiť emisie skleníkových plynov. Pri najoptimistickejšom scenári sa tak podarí v tomto storočí udržať rast teploty pod 2°C a predísť tak katastrofickým zmenám klímy. Dva stupne Celzia sa nemusia zdať ako veľa, lenže planéta reaguje na rast teploty podobne ako ľudské telo. Keď má človek teplotu 36,5 °C, je všetko v poriadku. Pri teplote 38,5 °C už nikomu nie je práve veselo a všetko nad je už vážny stav.

Treba preto podotknúť, že v minulom roku už oteplenie prekročilo 0,9 °C, a tak pre toto storočie ostáva už len rezerva niečo nad jeden stupeň.

Parížska dohoda zaväzuje každú krajinu vrátane Slovenska k znižovaniu emisií skleníkových plynov. V druhej polovici storočia by mal nastať stav, keď sa vypustí len toľko emisií, koľko bude schopná príroda spotrebovať, aby sa dosiahla klimatická neutralita. „Poplatky za emisie z fosílnych palív budú tým potrebným stimulom pre nízkouhlíkové investície,“ pripomenula šéfka MMF Christine Lagardeová. Tieto peniaze podľa nej budú navyše dodatočným príjmom na podporu chudobných, na zníženie dlhov či na zmenšenie daňového zaťaženia domácností a podnikov.

Vedci, ktorí sa zaoberajú ochranou klímy, výsledky klimatickej konferencie OSN v Paríži oceňujú ako prelomové, ak budú naozaj uvedené do praxe. Zároveň však upozorňujú, že jednotlivé štáty musia ekologické úsilie na dosiahnutie trvalo udržateľného rozvoja a odvrátenie radikálnych zmien podnebia ešte vystupňovať. Odhady totiž ukazujú, že súčasné záväzky povedú k zvýšeniu teploty o 2,7 až 3,7 stupňa Celzia. Je dôležité, že štáty budú pravidelne predkladať nové klimatické ciele. „Najväčším prínosom tohto procesu je to, že viac ako 180 krajín predložilo národné klimatické ciele. Je to historická dohoda, ktorá vysiela jasný signál politikom, podnikateľom a investorom, aby začali s prechodom na nízkouhlíkovú a klimaticky udržateľnú spoločnosť,“ uviedol Steffen Kallbekken, ktorý je riaditeľom inštitútu strediska pre výskum klímy a prostredia CICERO.

Dôsledky klimatických zmien

Ak by ľudstvo pokračovalo v produkovaní skleníkových plynov tak ako doteraz, do konca storočia by priemerná globálna teplota vzrástla o 5,2 stupňa Celzia, čo by malo katastrofálne následky. Cieľom po decembrových rokovaniach COP21 v Paríži je preto nedovoliť, aby teplota vzrástla viac ako o 2 stupne. Aj toto zvýšenie však prinesie mnoho negatívnych dôsledkov.

  • Vlny horúčav

Pri zvýšení teploty o 2 stupne bude vlnám horúčav každý rok vystavených 1,5 miliardy ľudí, uvádza britské vládne konzorcium Avoid 2. Pri raste teploty o 3 stupne to bude už 4,5 miliardy ľudí a pri raste teploty o 5,2 stupňa až 12 miliárd obyvateľov planéty. Pamätný bol najmä rok 2003, keď si vlna horúčav v Európe vyžiadala 70-tisíc obetí. Pri raste teploty o 3 stupne Celzia by sa takéto horúčavy opakovali každé druhé leto.

  • Záplavy

Aj keď sa podarí dosiahnuť 2-stupňový limit na rast globálnej teploty, záplavy každý rok postihnú 30 miliónov ľudí. Pri troch stupňoch to bude dvojnásobok.

  • Rast hladiny morí a oceánov

V roku 2100 bude hladina morí vyššia, ako je dnes. Opäť za podmienky, že teplota nestúpne nad 2 °C. Rast hladiny oceánov sa tým však nezastaví. Aj preto OSN varuje, že takýto rast hladiny vytopí územia, na ktorých momentálne žije 280 miliónov ľudí. Hladina morí a oceánov rastie najmä v dôsledku topenia ľadovcov prevažne v Arktíde a Grónsku, no roztápanie ľadu neobíde ani Antarktídu. Zároveň, ako sa oceány otepľujú, tak ich objem rastie.

  • Problémy s vodou

Globálne otepľovanie prinesie dlhotrvajúce suchá, ako aj rozsiahle záplavy. V niektorých častiach sveta bude vody nedostatok, v iných zase priveľa. Tieto extrémne výkyvy pri raste teploty o 2 stupne budú mať vplyv na životy 1,5 miliardy obyvateľov planéty.

  • Humanitárne krízy

Vlny horúčav, suchá a bleskové záplavy pomôžu šíreniu chorôb, zničia úrodu, príbytky aj zdroje obživy. To privedie do chudoby milióny ľudí. Konflikty o zdroje vody či pôdu môžu spustiť masovú migráciu alebo vojny. Platí, že klimatické zmeny najviac ohrozujú najchudobnejších, ktorí sú priamo závislí od pôdy a lokálnych vodných zdrojov.

ZDROJE: Avoid 2, OSN, EK

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #klimatické zmeny #summit