Brexit je symptóm niečoho hlbšieho, povedal vo výbore EP Lajčák

Aby sme urobili Európsku úniu silnejšou, jednotnejšou a schopnejšou vysporiadať sa s aktuálnymi výzvami, čaká nás intenzívna práca. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nom. Smer-SD) pred europoslancami zahraničného výboru EP v Bruseli, kde prezentoval priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ (SK PRES).

12.07.2016 15:47
debata (10)

Ak chceme byť podľa Lajčáka pri presadzovaní našich priorít úspešní, potrebujeme podporu a porozumenie zo strany Európskeho parlamentu, ako aj jeho výborov, dodal minister. Informoval o tom tlačový odbor rezortu. Vypočúvanie pred poslancami jednotlivých výborov absolvujú slovenskí ministri v stredu a vo štvrtok.

Lajčák sa počas svojho vystúpenia dotkol aj situácie, ktorú prinieslo britské referendum o vystúpení krajiny z EÚ. "Brexit nie je fenomén iba Británie. Je to symptóm niečoho hlbšieho. Sme svedkami narastajúcej priepasti medzi ľuďmi a európskymi elitami. Obavy ľudí zo straty práce, kultúrnej identity a nižšej bezpečnosti pramenia z obavy, že my ako lídri zlyháme pri riešení ich reálnych problémov,“ povedal. Preto sa podľa neho európski politici musia snažiť znovuzískať podporu a dôveru verejnosti.

EÚ ako globálny hráč

Pri predstavení štyroch programových priorít SK PRES v zahraničnom výbore EP sa detailnejšie pristavil pri poslednej z nich – EÚ ako globálny hráč a vzťahy so susedmi. "Naša súčasná situácia len podčiarkuje dôležitosť integrácie a tesnej spolupráce s Tureckom a krajinami západného Balkánu. Tento región vždy zohrával kľúčovú úlohu pri formovaní európskej stability a bezpečnosti,“ zdôraznil Lajčák a dodal, že práve politika rozšírenia je najefektívnejší nástroj pri presadzovaní potrebných reforiem a posilňovaní stability na Balkáne. Následne krátko zhodnotil, ako SR vidí pokrok a integračné šance jednotlivých kandidátov a ašpirantov na členstvo.

V súvislosti so situáciou na východ od EÚ konštatoval, že politika Východného partnerstva stratila časť svojej dynamiky a na znovuzískanie iniciatívy by EÚ mala začať pracovať na novej vízii pre tieto krajiny. Konkrétnym prvým krokom by mala byť vízová liberalizácia pre Gruzínsko a Ukrajinu.

Predstavovanie priorít je tradíciou

Predstavovanie priorít príslušnými ministrami v jednotlivých výboroch EP je tradíciou. Okrem Lajčáka pred europoslancami vystúpili napríklad ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker (nom. Smeru-SD), minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS), šéfka rezortu pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS) či minister dopravy Roman Brecely (Sieť).

Témou bude aj roaming

Ten pred poslancami Výboru pre priemysel, výskum a energetiku predstavil priority v oblasti elektronických komunikácií. Za kľúčovú označil potrebu čo najskoršieho dosiahnutia dohody na pôde Rady EÚ o veľkoobchodnom roamingu, ktorá potvrdí zrušenie roamingových poplatkov pre všetkých občanov EÚ od 15. júna 2017. Ako informovala hovorkyňa rezortu Karolína Ducká, Slovensko sa bude okrem toho ako predsednícka krajina zasadzovať aj o podporu spustenia prvých signálov projektu Galileo, ktorý je európskou verziou amerického GPS, už v priebehu roku 2016.

Na Výbore pre dopravu a cestovný ruch (TRAN) bola veľkou témou dekarbonizácia dopravy a nástroje ako znížiť emisie. Brecely zdôraznil snahu Slovenska smerom k ekologizácii výroby automobilov, zároveň však volá aj po zmene zdola. “V rámci dekarbonizácie dopravy musíme vyvinúť snahu na zmenu myslenia ľudí a viac ich motivovať, aby predovšetkým na krátke presuny v mestách využívali cyklistickú dopravu a na väčšie vzdialenosti železničnú,” povedal pred europoslancami.

Oblasť zdravotníctva aj o životnom štýle

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker poslancom EP povedal, že SK PRES nadviaže na holandské predsedníctvo v oblasti nedostatku dostupnosti liekov. Ďalšou problematikou bude antimikrobiálna rezistencia, ktorá je hrozbou pre globálnu, regionálnu a národnú zdravotnú bezpečnosť.

Slovenské predsedníctvo bude pokračovať v diskusii o spolupráci v boji proti tuberkulóze, ktorá je čoraz väčšou hrozbou v rámci globalizácie. Ďalšou témou bude aj problematika nadváhy obyvateľstva, pričom Európska komisia a členské štáty EÚ už identifikovali najdôležitejšie oblasti, ktoré sú spojené s výživou a životným štýlom, je nevyhnutné o nich diskutovať.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #predsedníctvo v Rade EÚ