Bugár na zasadnutí eurovýborov: Európa sa musí vyvarovať delenia

Európa sa musí podľa podpredsedu NR SR Bélu Bugára vyvarovať delenia na staré a nové krajiny, západ a východ, na sever a juh, pretože všetci sme Európania.

11.07.2016 10:25 , aktualizované: 10:52
Béla Bugár Foto: ,
Podpredseda NR SR Béla Bugár.
debata (8)

Povedal to v úvodnom prejave na zasadnutí eurovýborov národných parlamentov Európskej únie a Európskeho parlamentu (COSAC), v ktorom apeloval na spoločný postup všetkých krajín únie. Bugár verí, že Slovensko bude férovým sprostredkovateľom hľadania odpovedí na problémy súčasnosti. „EÚ čelí viacerým výzvam, stojí na dejinnej križovatke. Musíme si zodpovedať kam a ako ďalej,“ povedal s tým, že v Európe sa čoraz viac prejavuje apatia k politike, nárast populizmu a extrémizmu. "Občania majú oprávnený pocit, že politickí lídri sa im vzďaľujú,“ dodal.

Slovensko chce podľa Bugára priniesť do únie novú energiu. „EÚ potrebuje sebareflexiu, výsledkom musí byť zrozumiteľnejšia únia pre občanov,“ konštatoval. Odpoveďou dnes podľa podpredsedu parlamentu nemôže byť viac Európy bez názorov občanov. „Občania musia mať pocit, že ich počúvame a nie poúčame,“ zdôraznil. Slovensko chce ponúknuť partnerom skúsenosti z transformácie za 25 rokov.

Odpoveďou na dnešné problémy je podľa Bugára viac Európy, kde to dáva zmysel a kde to od únie ľudia očakávajú. „Víťazom musí byť únia ako celok, preto prichádzame s iniciatívou Spoznajme sa lepšie,“ povedal. Ide o neformálne stretnutie predsedov parlamentov, ktoré organizuje predseda NR SR Andrej Danko. Na stretnutí v októbri v Bratislave majú predsedovia parlamentov diskutovať o lepšej spolupráci národných parlamentov a Európskeho parlamentu.

Bugár otvoril stretnutie namiesto Danka. V pôvodnom programe figuroval 20-minútový prejav predsedu NR SR.

Cash: Británia odchádza len z EÚ, v Európe zostáva

Veľká Británia je podľa predsedu eurovýboru dolnej komory britského parlamentu Williama Casha stále v Európe, iba odchádza z EÚ. Ako povedal v pondelok na zasadnutí eurovýborov národných parlamentov Európskej únie a Európskeho parlamentu (COSAC), odchod Británie z únie je rozhodnutie, ktoré rástlo veľmi dlho. "Intenzívne pracujeme na brexite,“ konštatoval s tým, že po referende nenastal žiaden armagedon.

Cash prisľúbil, že Veľká Británia zabezpečí, aby občania EÚ mali vo Veľkej Británii férové podmienky. "Budeme pokračovať vo vzájomnej spolupráci v Európe,“ zdôraznil s tým, že v Británii boli trochu sklamaní z vývoja v EÚ od sedemdesiatych ro­kov.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák pripomenul, že od Únie Slovensko dostalo veľa a teraz je čas vrátiť to. "Do Únie sme vstúpili, keď bola na vrchole. Predsedníctvo sme prebrali, keď je Únia unavená,“ konštatoval. Krízy nám však podľa neho pripomínajú, že nemôžeme prínosy EÚ vnímať ako samozrejmé. Lajčák si myslí, že občania EÚ sa boja najviac toho, že elity sa nebudú schopné vysporiadať so všetkými výzvami, pred ktorými stojíme. "Musíme vysvetľovať občanom, prečo neexistuje lepšia alternatíva ako Únia,“ povedal.

Medzi hlavné priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ bude podľa Lajčáka patriť migračná a azylová politika. "Je to globálny problém,“ povedal s tým, že tento problém bude podľa výskumov celosvetovým problémom v najbližších desiatich rokoch. "SR bude podporovať komplexné a udržateľné riešenia. Musíme sa vrátiť k fungovaniu schengenu. Dúfame, že európska pobrežná stráž sa stane realitou počas slovenského predsedníctva,“ do­dal.

Lajčák: Príkladom pre brexit môže byť rozdelenie Československa

Príkladom pre odchod Veľkej Británie z EÚ by malo byť podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka rozdelenie Československa. Ako povedal Lajčák na zasadnutí eurovýborov národných parlamentov Európskej únie a Európskeho parlamentu (COSAC) v Bratislave, pri delení Československa vládla atmosféra zodpovednosti. „Boli mnohé emócie, aj u nás boli. Ale delegácie boli dostatočne rozumné, aby rokovania viedli v záujme svojich krajín,“ povedal Lajčák s tým, že tak by to malo byť aj v prípade odchodu Veľkej Británie z únie.

Podľa Lajčáka únia a Británia sú vzájomne úzko prepojené. „Veľká Británia bude veľmi dôležitým partnerom pre EÚ,“ uviedol s tým, že treba dať čas britskej vláde, aby zaujala platformu pre rokovania. „Ale vedomie politickej neistoty by sa nemalo naťahovať. Občania musia vedieť, o čom sa rozhodlo v referende,“ zdôraznil.

Lajčák tiež zopakoval, že sa nezačnú žiadne rokovania o brexite pred oznámením o odchode. „ Apelujem na konštruktívny postoj oboch strán. Budeme sa potrebovať ekonomicky i ľudsky. Sú státisíce občanov, ktorí žijú vo Veľkej Británii a zas britskí občania žijú v EÚ. Ich komfort treba mať na mysli pri rokovaniach,“ konštatoval. Európska únia chce podľa ministra zachovať čo najlepšie vzťahy s Veľkou Britániou. Rokovania sa síce nemôžu začať skôr, ako Británia oznámi odchod, ale nemôžeme zostať nečinní.

Viacerí účastníci rokovania sa vyjadrovali k migračnej politike a žiadali prehodnotenie slovenského postoja k migrantom. Podľa Lajčáka migrácia nie je sezónna vec. „Migrácia nie je len byrokratická otázka. Administratívne riešenia ju nevyriešia,“ povedal s tým, že model kvót nefunguje. To, že ich Slovensko odmieta, neznamená, že nie je solidárne. Upozornil však, že SR je tranzitnou krajinou, kde traja zo štyroch migrantov, ktorí dostanú u nás azyl, aj tak odchádzajú. „Zastávame sa tvorivej solidarity,“ dodal.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #COSAC